Prøv avisen
Debat

Psykiater og psykolog: Barokke regler forhindrer hjælp mod angst

"I sidste uge viste Kanal 4 en række tv-programmer om angst, lavet i samarbejde med Psykiatrifonden. Her kunne man for eksempel møde 16-årige Carla, der ikke havde været i skole i to år på grund af angst, og 12-årige Nova, der var bange for at spise. De kunne ikke få styr på de løbske tanker uden hjælp." Foto: Nima Stock/Polfoto

Angst findes i mange grader. Nogle mennesker kan hjælpes med relativt enkle metoder. Andre bliver invaliderede af angsten og lever isoleret, kan ikke arbejde, har svært ved at være forældre, kan ikke tage en uddannelse

Op mod hver ottende oplever en angsttilstand i løbet af et år, og en svær angst kan invalidere og begrænse et menneskes liv.

Hvis man griber tidligt ind, kan rigtig mange få det bedre. Desværre er det både vanskeligt og dyrt at få den hjælp, og barokke regler står i vejen.

Kravl op ad en stige. Så højt op, at du synes, du er for højt oppe. Får du svedige hænder? Banker hjertet? Får du svært ved at trække vejret? Så kravl ned igen. Det menneske, som har angst, får det, som du havde det på stigen, ved tanken om at aflevere sine børn i børnehaven eller måske bare ved tanken om at være sammen med andre mennesker. De kan ikke kravle ned ad stigen igen som du. De har brug for hjælp.

Angst findes i mange grader. Nogle mennesker kan hjælpes med relativt enkle metoder. Andre bliver invaliderede af angsten og lever isoleret, kan ikke arbejde, har svært ved at være forældre, kan ikke tage en uddannelse.

Du har brækket benet. Du kommer på skadestuen, du får taget et røntgenbillede, får gips på og går på krykker i nogle uger. Du får måske også genoptræning. Kommer der en regning bagefter? Nej. Vi har som velfærdssamfund vedtaget, at brækkede ben straks bliver sat sammen, og regningen betaler vi med skat.

Kommer du til gengæld til lægen med angst, er mulighederne ikke de samme. Hvis angsten er kommet i forbindelse med en akut krise i dit liv, kan du få tilskud til psykologbehandling i en periode – hvis du henvender dig inden seks måneder efter, at krisen er opstået. Du kan også – hvis du er over 18 år – få tilskud til psykologbehandling for moderat angst. Men kun til du fylder 39 år. Aldersgrænsen er der ingen dokumenteret begrundelse for – det er politik, som man siger.

De helt små børn fra 0 til 6 år er der stort set ingen hjælp til. Skolebørnene kan i nogle kommuner få hjælp hos psykologer. I de mange kommuner, hvor man ikke har egentlige behandlingstilbud, er der alene PPR-psykologer, altså skolepsykologer, at hente hjælp hos. Mange steder undersøger og vurderer de kun barnet. De steder, hvor PPR-psykologerne også behandler, er der ofte lang ventetid. En ventetid, der kan betyde, at barnet har fået det så svært, at næste skridt er psykiatrien.

Omkring 15 kommuner tilbyder unge fra 15 til 25 år gratis psykologhjælp. Det er rigtig godt. Det giver god mening for den unges livsmuligheder at give hjælpen så tidligt, man kan, så den unge ikke bliver bremset i sin udvikling, arbejde og uddannelse.

I nogle tilfælde kan man få tilskud til psykologbehandling. Men tilskuddet dækker ikke hele prisen, og de resterende hundredkronesedler kan være vanskelige at finde i budgettet. Derfor har angsten også en social og økonomisk slagside.

I sidste uge viste Kanal 4 en række tv-programmer om angst, lavet i samarbejde med Psykiatrifonden. Her kunne man for eksempel møde 16-årige Carla, der ikke havde været i skole i to år på grund af angst, og 12-årige Nova, der var bange for at spise. De kunne ikke få styr på de løbske tanker uden hjælp.

Sådan har rigtig mange mennesker det hver eneste dag, og angst koster ifølge Sundhedsstyrelsen milliarder i tabt produktion i Danmark. Psykiatrifonden arbejder for gratis psykologhjælp, en rimelig adgang til tilskud, en særlig indsats for børn og unge. Vi stiller gerne op med et katalog af muligheder.

Anne Lindhardt er psykiater og formand for Psykiatrifonden. Michael Danielsen er chefpsykolog.