Prøv avisen
Debat

Sygeplejerske: Mere tvang i psykiatrien er ikke vejen frem

Kristendemokraterne argumenterer for en opgradering af det psykiatriske behandlingstilbud i stedet for en udvidelse af beføjelserne for brugen af tvang, skriver partimedlem og sygeplejerske Henrik Howardsen. Foto: Polfoto

Det er et skråplan at udvide mulighederne for brugen af tvang i socialpsykiatrien, skriver sygeplejerske og medlem af Kristendemokraterne, Henrik Howardsen

REGERINGEN VIL UDVIDE muligheden for brug af tvang over for psykisk syge.

Det fremgår af et internt notat, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) og indenrigs- og socialminister Karen Ellemann (V) har præsenteret under forhandlinger med Folketingets partier.

Det er et skråplan at udvide mulighederne for brugen af tvang i socialpsykiatrien, når den væsentligste årsag til volden er, at der igennem en årrække er lukket mange sengepladser på de psykiatriske hospitaler, mens man i kommunerne mangler både personaleressourcer og boligmæssige faciliteter til at rumme de sindslidende uden for hospitalsregi.

Jeg er meget enig med Bedre Psykiatri og Landsforeningen Sind, som er kritiske over for disse politiske tiltag.

Kristendemokraterne argumenterer for en opgradering af det psykiatriske behandlingstilbud i stedet for en udvidelse af beføjelserne for brugen af tvang.

Den nuværende psykiatrilov er for så vidt udmærket, hvis rammerne ellers er til stede for brugen af den.

Men tanken om at tvang alene er vejen til bedre forhold for vores retspsykiatriske patienter, bryder jeg mig ikke om.

Farlige retspsykiatriske patienter har brug for skærmede miljøer med særligt uddannede personaler, sikrede boligfaciliteter og flere hospitalssengepladser, de har adgang til, når de bliver dårlige.

Og så skal der også interveneres mere aktivt mod misbrug i deres miljø.

Kristendemokraterne ønsker at nedbringe brugen af tvang i psykiatrien. Derfor skal de psykisk syge generelt inddrages i højere grad omkring behandlingsplaner og opfølgning efter tvangsanvendelse.

Undersøgelser viser, at tidligere erfaring med tvang kan bruges til at forebygge gentagelse af tvangsanvendelse. Det kræver, at man bruger disse erfaringer målrettet til at opstille forebyggende aktiviteter mod tvang.

Kriminalitet er gennem en årrække steget kraftigt blandt psykisk syge. Det modsatte er tilfældet for normalbefolkningen.

Vigtige årsager til denne udvikling er det store misbrug af alkohol, hash og andre stoffer, samt manglen på passende behandlingstilbud til disse psykisk syge. Det skal der skrides ind overfor.

Henrik Howardsen er sygeplejerske og medlem af Kristendemokraterne.