Psykisk syge patienters død ryster Sydafrika

”Makhura, du er en morder,” står der på skiltene. Demonstranter samles foran boligen i den ...

”Makhura, du er en morder,” står der på skiltene. Demonstranter samles foran boligen i den sydafrikanske hovedstad, Johannesburg, hvor den politiske leder af Gauteng-provinsen, David Makhura, bor. I denne provins døde 93 psykisk syge patienter sidste år som følge af myndighedernes besparelser. – Foto: Ihsaan Haffejee/Anadolu Agency/Polfoto

Rapport, som afdækker hvordan 93 psykisk syge patienter sidste år døde, mens de var under behandling, har skabt røre i den sydafrikanske offentlighed. Dødsfaldene vidner også om, at behandlingen af psykisk sygdom generelt halter i Sydafrika, mener lektor

SYDAFRIKANERNE KÆMPER i disse dage med at begribe, hvordan landets sundhedssystem kunne spille fallit i så eklatant grad, at 93 psykisk syge patienter sidste år døde af underernæring, dehydrering, tyfus, diarré, blodforgiftning og lungebetændelse – vel at mærke mens de var indlagt til behandling for en psykisk lidelse på 16 sundhedsklinikker i landet.

I en nylig offentliggjort rapport kritiserer landets ombudsmand på sundhedsområdet, Malegapuru Makgoba, i så skarpe vendinger sundhedsmyndighedernes rolle i forløbet, at rapportens indhold har skabt røre i den sydafrikanske offentlighed.

AF RAPPORTEN FREMGÅR DET nemlig, at patienternes død kunne have været undgået, hvis de lokale sundhedsmyndigheder i Gauteng-provinsen, hvor tragedien udspillede sig, ikke, og til trods for gentagne advarsler fra blandt andre psykiatere, havde besluttet at overflytte mindst 1039 psykisk syge patienter fra et officielt godkendt privathospital til 27 ikke-godkendte sundhedsklinikker drevet af hjælpeorganisationer. Alt sammen af sparehensyn.

”Beslutningen var uklog og forkert og præget af utilstrækkelig planlægning og en kaotisk og forhastet iværksættelse

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.