Psykisk syge patienters død ryster Sydafrika

Rapport, som afdækker hvordan 93 psykisk syge patienter sidste år døde, mens de var under behandling, har skabt røre i den sydafrikanske offentlighed. Dødsfaldene vidner også om, at behandlingen af psykisk sygdom generelt halter i Sydafrika, mener lektor

”Makhura, du er en morder,” står der på skiltene. Demonstranter samles foran boligen i den sydafrikanske hovedstad, Johannesburg, hvor den politiske leder af Gauteng-provinsen, David Makhura, bor. I denne provins døde 93 psykisk syge patienter sidste år som følge af myndighedernes besparelser. –
”Makhura, du er en morder,” står der på skiltene. Demonstranter samles foran boligen i den sydafrikanske hovedstad, Johannesburg, hvor den politiske leder af Gauteng-provinsen, David Makhura, bor. I denne provins døde 93 psykisk syge patienter sidste år som følge af myndighedernes besparelser. – . Foto: Ihsaan Haffejee/Anadolu Agency/Polfoto.

SYDAFRIKANERNE KÆMPER i disse dage med at begribe, hvordan landets sundhedssystem kunne spille fallit i så eklatant grad, at 93 psykisk syge patienter sidste år døde af underernæring, dehydrering, tyfus, diarré, blodforgiftning og lungebetændelse – vel at mærke mens de var indlagt til behandling for en psykisk lidelse på 16 sundhedsklinikker i landet.

I en nylig offentliggjort rapport kritiserer landets ombudsmand på sundhedsområdet, Malegapuru Makgoba, i så skarpe vendinger sundhedsmyndighedernes rolle i forløbet, at rapportens indhold har skabt røre i den sydafrikanske offentlighed.

AF RAPPORTEN FREMGÅR DET nemlig, at patienternes død kunne have været undgået, hvis de lokale sundhedsmyndigheder i Gauteng-provinsen, hvor tragedien udspillede sig, ikke, og til trods for gentagne advarsler fra blandt andre psykiatere, havde besluttet at overflytte mindst 1039 psykisk syge patienter fra et officielt godkendt privathospital til 27 ikke-godkendte sundhedsklinikker drevet af hjælpeorganisationer. Alt sammen af sparehensyn.

”Beslutningen var uklog og forkert og præget af utilstrækkelig planlægning og en kaotisk og forhastet iværksættelse,” konkluderer rapporten ifølge nyhedsbureauet Reuters.

DE 27 KLINIKKER MANGLEDE ALT fra kvalificeret personale til tæpper, mad og medicin, og de 16 klinikker, hvor patienterne døde, var ude af stand til at stå for selv den mest grundlæggende pleje. På nogle klinikker sov patienterne direkte på gulvet uden tæpper.

I farten glemte myndighederne også at underrette de syges pårørende om flytningen, hvilket betød, at pårørende måtte bruge uger på at lede efter deres syge familiemedlemmer.

At de 93 mennesker døde, fordi myndighederne ville spare penge, er oprørende, mener mange sydafrikanere.

Patienterne ”døde, fordi myndighederne i Gauteng var ligeglade”, mener en kendt sydafrikansk radiovært og journalistveteran, John Maytham, der kort efter rapportens offentliggørelse tog sagen op i sit faste radiotalkshow.

”De blev glemt af en regering, der hævder at have dette lands mest marginaliserede menneskers interesser i centrum for deres politik. Løgn. En total løgn,” sagde han.

Myndighedernes rolle går heller ikke ram forbi hos professor i psykiatri ved det sydafrikanske Cape Town Universitet Crick Lund.

”Denne tragedie er en direkte konsekvens af forsømmelse,” siger han til den sydafrikanske avis The Daily Vox.

SYDAFRIKAS SUNDHEDSMINISTER, Aaron Motsoaledi, er ”meget vred” over sagen.

”Jeg er ikke flov, det rækker ud over flovhed. Noget som dette burde have været undgået,” sagde han på et pressemøde i forbindelse med rapportens offentliggørelse ifølge den sydafrikanske avis The Daily Maverick.

MYNDIGHEDERNE HAR DA OGSÅ allerede givet indrømmelser til kritikerne. Dagen før rapportens offentliggørelse fratrådte den lokale sundhedsminister i Gauteng, Qedani Mahlangu, og myndighederne har lukket fem af de 16 klinikker, hvor patienter døde.

Men selvom der er al mulig god grund til at kritisere sundhedsmyndighedernes rolle, vidner dødsfaldene også om, at behandlingen af psykisk sygdom generelt halter og bliver opfattet som sundhedsvæsnets ”stedbarn” i Sydafrika, mener lektor i sundhedsvidenskab ved Witwatersrand Universitet i Johannesburg Shehnaz Munshi.

”Det ville mindske stigmatiseringen og medføre en mere effektiv behandlingsindsats, hvis behandlingen af psykisk sygdom blev integreret i det eksisterende sundhedsvæsen,” konstaterer hun på det akademiske website The Conversation.