Public service fra Vadehavet

De daglige naturvejleder-minutter på P1 bidrager fornemt ved næppe at være styret af målgruppetænkning og andet tingeltangel fra mediemarkedsføringens store værktøjskasse

En naturvejleder fortalte begejstret om blandt andet falke i ”P1 Morgen”. –
En naturvejleder fortalte begejstret om blandt andet falke i ”P1 Morgen”. – . Foto: Iris/ Ritzau Scanpix.

”FUGLE ER på mange måder os fuldstændig overlegne; for eksempel er deres syn meget bedre end menneskers. Forklaringen er, at de ikke har så mange blodkar på nethinden, som vi har, og det vil sige, at de har mere plads til synsceller.”

Begejstringen og fascinationen var ikke til at tage fejl af, da Klaus Melbye, leder og naturvejleder i Vadehavscentret ved Ribe, i fredagens ”P1 Morgen” fortalte om de fjerede venners evne til i god tid og på store afstande at se hinanden, opdage byttedyr og spotte potentielle fjender.

Enkelt og letfatteligt forklarede Melbye, at mens vi mennesker må nøjes med 100.000 synsceller pr. kvadratcentimeter i vores øjne, så har for eksempel en gråspurv 400.000. Og en falk har mindst én million synsceller på samme, lille areal. ”Derfor kommer der mange impulser ind,” fortalte Klaus Melbye. ”Og det betyder blandt andet, at en ørn på fem kilometers afstand kan få øje på en gås eller en hare. Og højt oppefra kan den scanne et område på syv kvadratkilometer.”

MED FORKLARINGEN fremstod det knivskarpt, hvorfor vi af og til kalder et særlig godt syn for ”et falkeblik”. Og hvorfor vi bruger samme ord om nogen, der evner at gennemskue en måske vanskelig situation.

På blot et par minutter blev i hvert fald jeg meget klogere på noget, jeg ikke vidste. Dermed bidrog det lille indslag med naturvejlederen til det, som er – eller burde være – de fleste mediers og journalisters ambition. Nemlig at fortælle lyttere, seere og læsere noget, som de på forhånd ikke anede, de gerne ville vide.

Netop de daglige naturvejleder-minutter på P1 bidrager fornemt ved næppe at være styret af målgruppetænkning og andet tingeltangel fra mediemarkedsføringens store værktøjskasse. Men af nysgerrighed og et ærligt ønske om at gøre lytterne klogere.

KLAUS MELBYE fra Vadehavscentret er én af flere naturvejledere, som øser af viden og konkrete iagttagelser. Et fællestræk er, at han og kollegerne tydeligvis ved, hvad de taler om. Tilmed ofte drevet af en smittende begejstring for det forunderlige liv, der findes i Danmarks natur.

Og for Melbye lykkedes det fredag morgen at sætte trumf på forklaringen om fuglenes syn. For med evnen til at opfange 160 billeder i sekunder – mod menneskets 16 – er det jo ikke så mærkeligt, at de ser bedre end os. For de kan også bearbejde de mange synsindtryk:

”Forestil jer, at når vi ser Vadehavets kæmpe fuglesværme, at så kan de koordinere deres syn. For selvom de flyver tæt ved hinanden, så ser de 160 billeder i sekundet, og så kan de bearbejde dem og hele tiden agere derefter.”

Naturvejlederens konklusion var derfor et begejstret udbrud: ”Altså; fugle er fantastiske. For nu at sige det ligeud.”

Et fint punktum for et stykke fantastisk public service fra Vadehavet.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af P1-programmet ”Mennesker og medier”.