Racedebat: Britiske privatskoler afviser legat rettet mod fattige hvide

Eliteskoler er under voldsom kritik for at nægte at modtage 100 millioner kroner, som skulle hjælpe socialt dårligt stillede hvide drenge

De to eliteskoler Dulwich College i London og Winchester College i det sydvestlige England har afvist legater på 100 millioner kroner, fordi de er rettet mod underprivilegerede hvide børn. Skolerne bliver kritiseret for social racisme. Her ses roklubben på Winchester College. – Foto: Andrew Matthews/PA Images/Ritzau Scanpix.
De to eliteskoler Dulwich College i London og Winchester College i det sydvestlige England har afvist legater på 100 millioner kroner, fordi de er rettet mod underprivilegerede hvide børn. Skolerne bliver kritiseret for social racisme. Her ses roklubben på Winchester College. – Foto: Andrew Matthews/PA Images/Ritzau Scanpix.

TO BRITISKE DRENGESKOLER har afvist legater på 100 millioner kroner tilsammen rettet mod underprivilegerede etnisk hvide drenge. Skolerne frygter at blive beskyldt for racisme – men bliver nu beskyldt for netop social racisme mod fattige hvide drenge.

Bag det planlagte legat står den 96-årige professor Bryan Thwaites, der ønsker at give underprivilegerede børn de samme muligheder, som han selv fik som dreng under Anden Verdenskrig. Og legaterne var tiltænkt de to eliteskoler, som han selv gik på: Dulwich College i London og Winchester College i det sydvestlige England.

Men de to skoler frygter at blive anklaget for racisme, fordi legaterne specifikt er rettet mod unge hvide drenge fra den socialt tunge ende, som er den gruppe, der har sværest ved at bryde den sociale arv og få en uddannelse.

Men ifølge det tidligere parlamentsmedlem for Labour Frank Field er skolernes afvisning i sig selv racistisk, fordi skolerne efter hans opfattelse gladeligt ville have accepteret donationer rettet mod andre etniske grupper.

”En af de sandheder, som skolerne ufrivilligt har udstillet, er, at de ikke har nogen forestilling om, hvordan de skal hjælpe de mange fattige hvide børn. Hvor de skoler måske samler et par stykker op, som har hjernen til det, så er det at tage en hel gruppe af hvide arbejderklassebørn noget helt andet,” siger Frank Field til avisen The Times.

REKTOR JOE SPENCER fra Dulwich College forsvarer skolens beslutning med, at skolen altid afviser donationer, som er ledsaget af etniske og religiøse betingelser.

”Stipendier er et redskab til at forbedre social mobilitet, og de skal være for alle, som kan bestå vore optagelsesprøver, uanset hvilken baggrund de har,” siger han til avisen Evening Standard.

Men den beslutning bliver kritiseret af den tidligere formand for den britiske ligheds- og menneskerettighedskommission Trevor Phillips.

”Et halvt dusin gange over de seneste fem år er jeg blev bedt om at rådgive om, hvorvidt det er acceptabelt at tilbyde legater eller stipendier til en minoritetsgruppe. Jeg har altid sagt ja, men donorerne er alligevel nervøse, og de institutioner, der skal modtage pengene, bliver rutinemæssigt advaret imod det af deres advokater,” skriver Trevor Phillips i onlinemagasinet Standpoint.

Men der er også støtte til skolerne for deres afvisning fra blandt andre Peter Lampl, der er stifter af fonden Sutton Trust, som hvert år giver stipendier til 5000 lovende studenter fra dårligt stillede baggrunde.

”At vælge kun én gruppe er modbydeligt. Vi tager de bedste børn, og kun at give penge til en bestemt gruppe er en glidebane,” siger han til Financial Times.

Den succesfulde britiske musiker Stormzy, der er kendt for rapstilen ”grime”, er blevet trukket ind i debatten. Han betaler hvert år for, at fire personer fra landets sorte befolkningsgruppe kan gå på universitetet i Cambridge. Det gælder både studiegebyret på over 80.000 kroner om året og for bolig. Stormzy er blevet presset til at forsvare, at kun unge fra landets sorte befolkningsgruppe kan søge om hans legater.

”De er ikke antihvide, men prosorte. Jeg er hele tiden nødt til at forklare, at der er en barriere for unge sorte mennesker (for at få en universitetsuddannelse, red.),” har han fortalt til BBC Radio 1.

I kølvandet på debatten har professor Bryan Thwaites trukket sit tilbud til de to privatskoler tilbage, og han har modtaget talrige henvendelser fra statsskoler, som siger, at der er et klart behov for at hjælpe den hvide underklasse.

Blandt dem er Odyssey-fonden, der driver flere statsskoler i områder med en stor andel af hvide elever fra lavindkomstfamilier.

”Investeringer i statssektoren vil nå længere ud og gøre en markant forskel. Ellers er det bare nogle få individuelle studerende, der nyder godt af det. Mange forældre har ikke selv haft en positiv oplevelse i deres uddannelse, og de har ikke kapaciteten til at hjælpe eleverne derhjemme. Det vil være en afgørende investering at hjælpe de familier,” siger direktør Desmond Deehan til The Independent.