Radio & TV: Smag af sommersol og gyldne marker

NOGET AF DET VÆRSTE ved skærmkulturen er, at den er ekstremt usanselig. Den kan hverken smages, lugtes eller føles. Det forstemmende ironiske er, at et billedmedie som tv tilmed har det med at sløve synssansen og døve hørelsen.

I film og dokumentarserier klippes der hurtigere og hurtigere. Der levnes ikke tid til, at seerne selv kan få lov til at bruge øjnene. Senest og værst er det eksemplificeret af DR 1-serien "Ægyptens gåder". Sjældent er godt tv-stof blevet behandlet så synsforstyrrende og støjende!

I en velsignet spiselig kontrast hertil kunne der lyttes til denne uges udgave af "Tro og eksistens". Gå på nettet eller hør genudsendelsen lørdag aften klokken 19.03. Optag den på cd eller kassettebånd og send den som gave til venner og bekendte.

Anders Laugesen fik i en samtale med tidligere radiovært Hanne Risgaard højttalerne til at sprede dufte og give "smag af sommersol og gyldne marker", som han udtrykte det. Igen og igen blev der appelleret til, at vi ikke må glemme at se, lytte, føle, smage, lugte og dufte i fællesskab.

Det kan ikke gøres bedre end under bagning og fortæring af brød. I største respekt for råvarerne, deres fremstilling og brug, kan man sammen iagttage, hvordan en blanding af mel, vand, gær og salt bliver til sprøde smagsoplevelser af himmelsk kvalitet.

Hanne Risgaard huskes garanteret af mange lyttere for de dygtigt gennemførte samtaleprogrammer af samme navn på P1. Godt at høre, at hun i nye sammenhænge vedvarende formår at levere grundstof til eftertanke: Hvad skal dit fingeraftryk på verden være?

Det er vel nok typisk for dem, der nærmer sig eller er i pensionistalderen, at stille dens slags spørgsmål. Men ellers bør det vel anfægte alle, at livet hurtigt kan blive for kort til, at man ikke beskæftiger sig med det basale. For eksempel med livets brød!

HANNE RISGAARD fortalte medrivende om, hvordan hun og hendes mand i Skærtoft Mølle på Als har sat sig for at arbejde med og ikke mod naturen. Målsætningen er hele tiden at kunne levere mel af bedste kvalitet, hvad smag angår. For smag og sundhed hører nøje sammen.

Den moderne melproduktion er blevet så industrialiseret, at vilkårene for tilblivelsen af nutidens prøver på livets brød er blevet grundlæggende forandret. Kornets livgivende kim og olierne fra de smagsgivende skaller er fjernet. Erindringen om det oprindelige er stærkt truet!

Hanne Risgaard fortalte bevægende om det sjældne syn og den sjældne duft af en rugmark, der drær, om sin afdøde fars stille glæde ved det lillebitte, der bliver større og større med tiden, og om forfatteren Jane Aamunds motto: Heldet følger den vel forberedte.

Udsendelsen sluttede værdigt med livskloge eftertanker af ceremonimester Liselotte Horneman Kragh om hellige måltider med gavekarakter: Kan du ikke selv være til stede, så kan du altid efterlade dig en kurv med friskbagte boller.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder