P1’s ”Gidselforhandleren” fortæller om en helt ualmindelig gidselsag

En helt ualmindelig gidselsag er ikke let at forene med et almindeligt familieliv. ”Gidselforhandleren” er også fortællingen om en mand, der tager en opgave på sig, skriver Birgitte Stoklund Larsen, der har lyttet til P1-serien

Den danske fotograf Daniel Rye blev holdt som fange af Islamisk Stat i over et år.
Den danske fotograf Daniel Rye blev holdt som fange af Islamisk Stat i over et år. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix.

”Det startede med at være en helt almindelig gidselsag”.

Tonen er sat allerede fra første replik; vi er i en verden, hvor gidselsager kan være ”helt almindelige”. For de fleste danskere er gidseltagning noget, man ser eller hører om i medierne eller fiktionens verden. Men sådan er det ikke for Jens Serup. Den tidligere professionelle soldat driver et sikkerhedsfirma, og en af de ydelser, han leverer, er forhandling i forbindelse med gidseltagning.

”En almindelig gidselsag” er en sag, hvor gidseltagning er en forretningsmodel for mennesker med eller uden en sag, men med behov for penge. Gidseltagere ønsker at forhandle med henblik på at slå en handel af, så der kommer penge i kassen. De allerfleste gidselsager ender med frigivelsen af gidslerne.

Den ikke helt almindelige gidselsag, der er temaet for P1’s serie ”Gidselforhandleren”, er kidnapningen af freelancefotografen Daniel Rye. Det er en sag, der allerede er ganske godt belyst offentligt. DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård har skrevet bogen ”Ser du månen, Daniel” om Daniel Ryes mere end 13 måneder lange fangenskab hos Islamisk Stat i Raqqa, og hendes bog er også blevet filmatiseret. Ikke desto mindre er det værd at lytte til beretningen fra gidselforhandlerens vinkel.

Det usædvanlige i kidnapningen af Daniel Rye er, at gidseltagerne ikke giver lyd fra sig. Det virker ikke, som om de er interesserede i at forhandle. Hvad grunden er, går op for Jens Serup, da han som en del af sin research besøger en tidligere IS-kriger i et belgisk fængsel: Daniel Rye er ikke alene; der sidder over 20 vesterlændinge samlet, blandt andre den amerikanske journalist James Foley, som Rye deler celle med.

De er en del af en større plan. Lederen af Islamisk Stat udråber i 2014 kalifatet, og IS har kontrol over et landområde på størrelse med Storbritannien, og derfra bliver sagen for alvor usædvanlig – og storpolitisk.

Da konturerne af gidselsagens omfang begynder at tegne sig for Jens Serup, falder hans optimisme i forhold til at få Daniel Rye frigivet. Serups beretning om, hvordan frigivelsen trods alt kommer på plads, er interessant og elementært spændende.

Hvordan han opbygger tillid, og hvordan han agerer i de lovløse grænseområder mellem Syrien og Tyrkiet, hvor IS-krigerne holder fri. Hvordan han indlogerer sig på et hotel og sover med 12 millioner under hovedpuden, før han ene mand overleverer løsesummen på en øde vej. Daniel Rye frigives som det sidste af de vesterlandske gidsler, før jihadisterne begynder mordene på de andre gidsler. Det første offer bliver James Foley.

Noget af det, der nager Jens Serup mest, er, at Foleys sidste ord ikke var hans egne, men at det var en besked, gidseltagerne tvang ham til at levere.

En helt ualmindelig gidselsag er ikke let at forene med et almindeligt familieliv. ”Gidselforhandleren” er også fortællingen om en mand, der tager en opgave på sig.

Birgitte Stoklund Larsen er generalsekretær i Bibelselskabet.