Regeringen svigter sexslaver i Danmark

PROSTITUTION: Det er uacceptabelt, at denne regering fortsat anser den nigerianske pige, som har været sexslave i Danmark, for en ulovlig indvandrer frem for et barn, der har brug for beskyttelse

Hvert år bliver omkring 100.000 kvinder og børn offer for menneskehandel. I Danmark bor der mellem 2.000 og 2.500 udenlandske prostituerede. Desværre er den danske regerings håndtering af problemet alt for slap.

For at komme handlen med kvinder og børn til livs skal vi først og fremmest sikre en kriminalisering af kunderne. EU's fælles handlingsplan henviser netop til, at den svenske model, hvor køb af sex er gjort strafbart, har medført et fald i menneskehandlen.

Det er for sølle, at denne regering fortsat anser den nigerianske pige, som har været sexslave i Danmark, som en ulovlig indvandrer frem for et barn, der har brug for beskyttelse og hjemsendelse under ordentlige forhold.

Vi opfordrer derfor regeringen til følgende: 1) giv kvinderne midlertidig opholdstilladelse på minimum tre måneder, så deres sag kan efterforskes, og de kan hjælpes hjem på en fornuftig måde, 2) skab bedre vilkår og flere ressourcer til politiets efterforskning af bagmændene, 3) kriminaliser kunderne – som svenskerne har gode erfaringer med og 4) foreslå oprettelse af krisecentre i alle store europæiske byer, så en koordineret indsats i EU bliver mulig.

Ved Parlamentets vedtagelse af EU's handlingsplan mod kvindehandel 16. november fik medlemsstaterne det glatte lag af Kommissionen. Det blev gjort klart, at kun to medlemsstater er begyndt implementeringen af det direktiv, der den 29. april 2004 blev vedtaget for at sikre opholdstilladelser til ofre for menneskehandel. Den fælles handlingsplan understreger nu endnu engang, at de handlede kvinder ikke må hjemsendes, så længe faren for videre handel stadig er til stede. Vi håber meget på, at de folk i regeringens egne rækker, som også støtter EU's arbejdsgruppes anbefalinger om blandt andet minimum 3 måneders opholdstilladelse, vil presse regeringen til at tage dette enorme problem mere alvorligt.

Anne Grete Holmsgaard er SF's EU-ordfører og Pia Olsen er midlertidigt medlem af Folketinget for SF