Kurt Strand: Regeringstop på iscenesat plejehjemsbesøg

Tv-dækningen var en integreret del af præsentationen af ældrereformen, skriver Kurt Strand

Statsminister Mette Frederiksen, vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og ældreminister Mette Kierkgaard præsenterer regeringens udspil til en ældrereform på plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding tirsdag den 30. januar 2024..
Statsminister Mette Frederiksen, vicestatsminister og forsvarsminister Troels Lund Poulsen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og ældreminister Mette Kierkgaard præsenterer regeringens udspil til en ældrereform på plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding tirsdag den 30. januar 2024.. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.

DET VAR EN AF SIDSTE uges største politiske begivenheder, da SVM-regeringen præsenterede sit længe ventede udspil til en reform på ældreområdet. Nu skal pleje og omsorg overskygge bureaukrati, der skal være mere selvbestemmelse og det skal ikke være som på en banegård, når hjemmehjælpen kommer på besøg.

Substansen i udspillet virker fornuftigt, men det er bare ikke nok, når det skal sælges til vælgerne. Så selv om det ville have været mest praktisk for regeringen at præsentere sine tanker på et pressemøde på Christiansborg eller i Ældreministeriet, var der brug for en velegnet iscenesættelse med indbyggede fotomuligheder for medierne.

I ministeriernes forkontorer er det basisviden, at det er nærmest umuligt at få ordentlig dækning af traditionelle pressemøder. I bedste fald vil der være et par enkelte sekvenser fra et kedeligt mødelokale, og i hvert fald tv-stationerne vil pakke det hele ind i reportager og interview fra et plejehjem et sted i Danmark.

Derfor var tv-tænkning en integreret del af den forberedelse, der gik forud for præsentationen. 

Plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding blev fundet egnet, og dér kom ikke bare ældreminister Mette Kierkgaard (M), men også statsminister Mette Frederiksen (S), forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) på besøg sidste tirsdag. Især Mette Frederiksen fik brugt begivenheden til at trykke hænder, lytte og smile til benovede plejehjemsbeboere. Regeringens forsvarsminister og udenrigsminister var med, fordi de to partiledere også skulle have en bid af rampelyset.

Statsministeren havde varmet op med andre plejehjemsbesøg inden præsentationen i Kolding, ligesom hendes partiapparat på selve dagen havde indrykket helsidesannoncer i flere aviser med et stort billede af en kaffedrikkende Mette Frederiksen i godt selskab med en velklædt plejehjemsbeboer. ”Du bliver aldrig for gammel til at have det godt”, lød overskriften på annoncen, der endda var forsynet med statsministerens underskrift.

Det hele lignede til forveksling Mette Frederiksens iscenesættelse af sig selv som ”Børnenes statsminister” op til folketingsvalget i 2019. Også dengang var nøje tilrettelagte besøg i nogle af velfærdssamfundets virkeligheder en integreret del af en kampagne med billeder af Mette Frederiksen i sandkassehøjde sammen med en måbende børnehavebørn.

”Børnenes statsminister”-kampagnen blev i øvrigt en boomerang, da Frederiksen få måneder senere optrådte som hardliner i sagen om danske statsborgere og deres børn, som var strandet i usle flygtningelejre i Syrien. Dér var det ellers medievenlige slogan ”Børnenes statsminister” ikke gældende.

Sådan går det selvfølgelig ikke med ældrereformen. Dels har den regeringens eget flertal bag sig, dels er den ”ufarlig” uden risiko for ”slapper”-beskyldninger. Så nu venter vi bare på at få udspillets mange ord, smil og håndtryk omsat til konkret virkelighed.

Kurt Strand er journalist og var ansat på DR fra 1985 til 2010. Siden da selvstændig med opgaver for blandt andet DR, TV 2 og TV 2 Regionerne.