Retssag mod Benjamin Netanyahu bliver kaldt alt fra en cirkusforestilling til en scene fra ”The Godfather”

Israels siddende premierministers første dag i retten, hvor han er tiltalt i tre korruptionssager, vækker interesse og kritik i Israel og verden over

Inden retsmødet kritiserede Netanyahu domstolen, anklagemyndigheden og medier for at føre en løgnagtig konspiration imod ham. – Foto: Reuters/Ritzau Scanpix.
Inden retsmødet kritiserede Netanyahu domstolen, anklagemyndigheden og medier for at føre en løgnagtig konspiration imod ham. – Foto: Reuters/Ritzau Scanpix.

”Intet mindre end et cirkus.” Sådan kaldte den israelske avis Jerusalem Post i mandags åbningen af retssagen imod Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, søndag i Jerusalem. Normalt er et første retsmøde, hvor den anklagede skal bekræfte, at han/hun kender og forstår anklagen, ellers forholdsvis kedeligt, skriver avisen. Men i søndags, hvor den siddende premierminister mødte anklager i tre forskellige korruptionssager, var der store demonstrationer foran retsbygningen i Jerusalem af både Netanyahu-kritikere med sorte flag og Netanyahu-støtter med israelske flag.

Avisens reporter lagde især vægt på, hvordan Benjamin Netanyahu et kvarter før, retsmødet skulle begynde, for snurrende kameraer stillede sig op på en talerstol og kritiserede retten, politiet, anklagemyndigheden og pressen for at føre en løgnagtig konspiration imod ham og hans politik og krævede retsmøderne udsendt på tv.

Der var demonstrationer foran retsbygningen i Jerusalem i søndags, hvor retssagen mod den siddende premierminister, Benjamin Netanyahu, blev indledt. – Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix.
Der var demonstrationer foran retsbygningen i Jerusalem i søndags, hvor retssagen mod den siddende premierminister, Benjamin Netanyahu, blev indledt. – Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Hvis han skal fremstilles i retten, så alle kan se ham, så vil han også stille retten til skue på samme måde. Der er mange måneders retsmøder forude i sagen staten Israel versus Benjamin Netanyahu, hvilket giver Netanyahu masser af nye chancer for at spille på folkets støtte. Netanyahu behøver endda ikke møde op i retten til de næste mange møder, men cirkusset er endnu ikke forbi,” konkluderede Jerusalem Post, der normalt betragtes som en konservativ avis, der støtter regeringen. Den regeringskritiske avis Haaretz valgte i stedet overskriften ”Netanyahu fortsætter med at true efterforskerne, og det kan ende med blod” og forklarede, at Netanyahus angreb på retssystemet og personlige anklager imod statsanklageren, statsadvokaten med flere kan risikere at ende på samme måde, som det endte for dommeren Giovanni Falcone, der efterforskede mafiaen i Italien. Han blev sprængt i døden med en bombe under sin bil for 28 år siden.

”Netanyahu har ret til at føle sig uretfærdigt behandlet og at sige det (...) Han har ret til at sige, at hvis han skal på anklagebænken for at modtage gaver fra millionærer og lave aftaler med bladudgivere, så burde halvdelen af Knesset også anklages. Han har ret til at forsvare sig, men ikke ret til at trone som en pyroman over et orkester af lydige, underdanige politikere, der har glemt deres mission, hvis de nogensinde havde en, og som han i månedsvis har ansporet til at gentage, at retssystemet er korrupt og råddent, og at retssagen er er en heksejagt imod ham. Vi har allerede set en forfilm med den anonyme truende besked, statsadvokat Mandelblit fik: Glem ikke, at du er sårbar (...) vi når også til dine børn.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Den amerikanske avis T he New York Times, der er Trump-kritisk og støtter det demokratiske partis liberale Israel-politik kalder den første israelske retssag imod en siddende premierminister ”ukendt territorium” og refererer israelske medier.

”Der er dem, der som avisen Yediot Aharonots Sima Kadmon siger, at ’det trods alt er et tegn på styrke, at Benjamin Netanyahu er på anklagebænken’. Og andre, der siger, at det er en skamplet på hele nationen, at Netanyahu ikke er trådt tilbage, som hans forgængere Yitzhak Rabin og Ehud Olmert gjorde, da de kom under anklage, og at det afslører en dyb svaghed, der kan blive kritisk, jo længere retssagen varer,” skriver The New York Times.

Den kontroversielle amerikansk-jødiske forsvarsadvokat Alan Dershowitz, der blandt andet forsvarede Donald Trump under rigsretssagen, siger til det israelske internetmedie i24news, at Israel ”burde skamme sig dybt for overhovedet at stille Netanyahu for retten for at forsøge at få positiv presseomtale”. Dershowitz lægger sin fulde vægt bag Netanyahus argumenter ved at anklage Israel for at bruge ”svage og brede forordninger til at opfinde nye ikke-eksisterende forbrydelser” og konkluderer, ”at anklagerne imod Benjamin Netanyahu derfor ikke handler om kriminelle forhold”.

Israels tidligere premierminister Ehud Olmert, der forlod posten i 2008 efter korruptionsanklager, der gav ham 27 måneder i fængsel, sammenligner Netanyahus tale omgivet af alle sine ministre få minutter inden retssagen begyndte med en filmscene:

”Jeg så talen og fornemmede, at det kunne være en scene fra Francis Ford Coppola-filmen ’The Godfather’. Lederne af en kriminel organisation omgivet af folk, der parerer ordrer. Jo mere en person føler sig skyldig, jo mere truer han,” siger Ehud Olmert.