Prøv avisen

Rusfesterne på landets universiteter går over gevind

Universitetsstuderende presses til druk i introdagene. Det er et problem, mener studenterpræst (Arkivfoto). Foto: Jesper Kristensen Denmark

Universiteternes rusture bliver vildere hvert år. Det er et problem for de unge, som føler sig presset til at drikke mere, end de har lyst til, skriver studenterpræst ved Aarhus Universitet, Elisa Morberg Wejse

For kort tid siden skrev generalsekretær i KFUM og KFUK Kirsten Lund Larsen her i avisen om organisationens teenfestival, som er uden alkohol. Det var en god oplevelse med meget fest og sjov uden alkohol.

Jeg bed især mærke i udsagnet om det nye signal fra de unge i gymnasier, der synes, alkoholkulturen fylder for meget. Jeg har lyst til at fortsætte videre op aldersmæssigt og berette om studerende, der også får for meget af universiteters løse alkoholkultur.

Om kort tid er det studiestart, og sidste års nye studerende er tutorer for de nye studerende, som dukker intetanende op med store forventninger til de højere uddannelsessteder. Her mødes de af billeder fra sidste års vilde rusfester, og stemningen bliver pisket op; masser af sprut hver aften og den vildeste fest. Så er agendaen sat for, hvordan det skal være for, at det er rigtig fest.

LÆS OGSÅ:
Skal man som ny studerende drikke for at være en del af fællesskabet?

Jeg har selv set det, når jeg har været rundt at præsentere mig på holdene som studenterpræst. Jeg har mødt dem på vej i Fakta efter øl og spiritus, når jeg selv cyklede hjem efter arbejde. Det kan jeg sagtens holde til der skal være plads til fest og gang i den. Og bare for at slå det fast: Jeg er ikke afholdskvinde.

Men når jeg i ugerne efter til samtale på mit kontor møder unge, der bryder grædende sammen, fordi de ikke har anet, hvad de skulle stille op til disse vilde drukfester, ja, så må jeg fare til tasterne. Det er super svært som ny studerende, når man gerne vil vise sig fra sin bedste side, lære sine medstuderende at kende og ikke virke kedelig, fordi der bliver lagt op til, at det kun kan ske, hvis man drikker tæt hver aften i rusugen.

Der kan meget nemt komme et stort gruppepres på den enkelte. Jeg har mødt andre unge, som følte sig presset ud i sanseløs druk og ikke kunne huske en pind af, hvad de havde lavet.

Især fyre har det svært, måske er det sværere for dem at sige nej end for piger? Jeg har sågar mødt studerende, som hele det første studieår er kommet skævt ind på holdet, fordi de ikke ville drikke alkohol. Universiteterne har store ambitioner om at optage flere udenlandske studerende, men jeg har også mødt internationale studerende, der har været chokerede over det store fokus på alkohol.

Man vil nok sige, at det er voksne, ansvarlige mennesker over 18 år, der godt kan overlades til sig selv. Men tutorerne vil gerne leve op til, at det skal være endnu vildere, end det var på deres eget hold året før. Der er ingen ledelse eller ansatte tilbage på skolen, og forældrene befinder sig ofte langt væk. Det er en drukkultur, der vokser sig større og større for hvert år.

Jeg tror mange studerende, også mange flere end de få, der kommer hos studenterpræsten, vil opleve det som en befrielse, hvis rusintroduktion med fest og glade dage kan ske, uden at man skal drikke sig i hegnet. Det er de studerende, jeg ønsker at være talerør for her.