S-minister: Vi står i den hurtigste voksende flygtningekrise siden Anden Verdenskrig

Indtil videre er over 2 millioner mennesker drevet på flugt fra Ukraine. Desværre er der meget, der tyder på, at vi kun har set begyndelsen. Vi står med en humanitær krise i Europa af historiske dimensioner, skriver udviklingsminister

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen besøgte i sidste uge den grænseovergangen mellem Ukraine og Polen.
Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen besøgte i sidste uge den grænseovergangen mellem Ukraine og Polen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Krigens gru i Ukraine har de seneste uger påvirket os alle. Et frit folk, som bliver overfaldet af et naboland. En civilbefolkning tvunget på flugt i det, som FN’s flygtningehøjkommissær på en donorkonference i sidste uge betegnede som den hurtigst voksende flygtningekrise i Europa siden Anden Verdenskrig. Han kiggede spørgende rundt på sine kolleger blandt FN-cheferne, mens han sagde det. Som for at lede efter en, der kunne modsige ham. Det kunne ingen.

Indtil videre er over 2 millioner mennesker drevet på flugt fra Ukraine. Hovedparten er taget til Polen, derindtil videre har modtaget over en 1,2 million flygtninge fra Ukraine. Men også nabolandene Moldova, Rumænien, Ungarn og Slovakiet har taget imod mange.

Denne artikel er en del af denne serie:
Krigen i Ukraine

Desværre er der meget, der tyder på, at vi kun har set begyndelsen. FN estimerer, at op mod 4 mio. ukrainere kan blive tvunget til at flygte ud af landet. Og op mod 7 mio. kan blive internt fordrevne. Altså blive flygtninge i eget land.

Danmark var hurtigt ude og har sendt hjælp afsted til Ukraine ad flere omgange. Vi har indtil nu givet hjælp til en samlet værdi af 280 mio. kroner. De fordeler sig med 20 millioner kroner til Internationalt Røde Kors, 30 millioner kroner til FN’s humanitære landefond, 25 millioner kroner til henholdsvis UNICEF og FN’s flygtningehøjkommisariat.

Yderligere er 108 mio. kroner til 12 danske civilsamfundsorganisationer, der alle arbejder i Ukraine i forvejen. Endeligt har vi gennem Beredskabsstyrelsen doneret udstyr og afsat midler til en samlet værdi af 72,3 millioner kroner i form af et civilt mobilhospital, medicinsk udstyr og lægemidler samt øvrigt udstyr til civilbeskyttelsesindsatser

I regeringen følger vi situationen time for time. Og vi er selvfølgelig klar til at hjælpe mere, hvilket vi ganske givet kommer til.

Lørdag besøgte jeg det sydøstlige hjørne af Polen, som grænser op til Ukraine, for at mødes med vores humanitære partnere og samle viden om, hvad der er brug for, og hvordan vi bedst bidrager. Og jeg må sige, at det, jeg oplevede her, gjorde et uudslettelig indtryk på mig.

Én ting er at få nødhjælpen over grænsen. Noget andet er at få den hele vejen frem til de mennesker, som opholder sig i krigszonerne langt inde i Ukraine. For russerne holder sig ikke tilbage. De skåner ikke civile.

Flemming Møller Mortensen

Udviklingsminister

Stærkest var besøget ved den polsk-ukrainske grænseovergang ved byen Medyka. Efterhånden som vi nærmede os ad landevejen, blev trafikken tættere. En lang række af personbiler og minibusser sneglede sig afsted, kofanger ved kofanger. Nogle tydeligvis på vej for at hente deres kære ved grænsen. Andre med bilen proppet med hjemmepakket nødhjælp, som de kørte op til grænseovergangen med et printet skilt med “humanitarian relief” klistret i bilvinduet.

Oppe ved grænseovergangen kom små familier - hovedsageligt mødre med deres børn - gående stille ind i Polen. De havde ikke meget med sig. En rullekuffert. En rygsæk. Mændene var blevet tilbage i Ukraine. Det var mennesker, der indtil for nylig havde levet et helt almindeligt liv. Men som nu var blevet tvunget på flugt af Putins krig. Ud af deres eget land. Det var en tragedie, der udrullede sig langsomt og stille.

Midt i denne tragedie var det dog positivt at høre beretningerne fra nødhjælpsorganisationerne på stedet. For selvom de fortalte om enorme behov og et stigende antal flygtninge, så kunne de samtidig meddele, at indsatsen med at få lastbiler med mad, tæpper og anden nødhjælp ind i Ukraine de senere dage var begyndt at komme endnu mere op i gear.

Men én ting er at få nødhjælpen over grænsen. Noget andet er at få den hele vejen frem til de mennesker, som opholder sig i krigszonerne langt inde i Ukraine. For russerne holder sig ikke tilbage. De skåner ikke civile. Og det besværliggør den humanitære adgang i de hårdest ramte egne.

En anden udfordring, der berettes om, er koordination. For i takt med at nødhjælpen efterhånden begynder at flyde mod Ukraine, så stiger behovet for koordination også betydeligt. 

Krisesituationer kan også føre til hurtig handling. Det oplevede jeg på et varelager en times kørsel fra grænsen i byen Rzeszow. Her har Mærsk - på foranledning fra FN - for ganske nylig lejet et stort varelager, som nu bruges af FN’s fødevarepogram, WFP, og FN’s flygtningehøjkommisariat, UNHCR. Lagret skal blandt andet fyldes med 35 tons energikiks, og de første sendinger af nødhjælp er allerede sendt afsted. Et flot eksempel på, hvad der lynhurtigt kan stables på benene, når dansk erhvervsliv og FN arbejder sammen.

Jeg besøgte ligeledes et logistisk knudepunkt uden for byen Lublin, som blandt andre EU bruger som mellemstation for materiel støtte til Ukraine. Her befinder sig også tre udsendte fra Beredskabsstyrelsen, der koordinerer de danske donationer. Og det gør de godt. Sidste søndag lykkedes Danmark med at være et af de første EU-lande til at få sendt donationer, bl.a. beskyttelsesveste, ind i Ukraine. En utrolig flot præstation, som vi kan være stolte af.

Det er også herfra, at det civile mobilhospital, som vi har doneret, skal leveres det sidste stykke ind i Ukraine, hvor det efter planen skal overlades til en ukrainsk civilsamfundsorganisation, der har erfaring med at drive mobile hospitaler og klinikker.

Den ene af de udsendte, kaptajn Mikkelsen fra Beredskabsstyrelsen i Herning, fortalte, hvordan han gennem årene har været med til at sende mange danske donationer ud til verdens brændpunkter. Men denne krisesituation stod alligevel som noget særligt for ham. For som han sagde, så foregår det jo denne gang på vores egen dørtærskel. Og som han tilføjede: Det minder alt for meget om noget, der hører til i historiebøgerne, og som han aldrig havde forestillet sig, at hans børn skulle opleve.

På den logistiske base fik jeg ligeledes lejlighed til at hilse på den ukrainske konsul i Lublin, Svitlana Horbovska. Hendes job er blandt andet at underskrive og være med til at koordinere de donationer, som de europæiske regeringer lige nu sender til Ukraine.

Det er desværre ingen overdrivelse at konstatere, at vi står med en humanitær krise i Europa af historiske dimensioner. Og vi kan meget vel kun have set begyndelsen.

Flemming Møller Mortensen

Udviklingsminister

Nu har jeg efterhånden mødt en del repræsentanter for andre regeringer i min egenskab af minister. Men dette korte møde med den ukrainske konsul skilte sig virkelig ud. Både fordi hun var så dybt taknemmelig over den solidaritet, som bliver vist hende og hendes landsmænd. Det kom virkelig fra hendes hjerte. Men også fordi hun var pinligt berørt over, at hun ikke havde mere formelt tøj på, end hun havde. Hun mente helt tydeligt, at hun ikke var pænt nok klædt på til at mødes med en dansk minister.

Det forsikrede jeg hende om, at hun selvfølgelig var. Men som hun undskyldte sig med, så var det kun få dage siden, hun var flygtet ud af Kyiv, og hun havde ikke haft plads til at tage særlig meget tøj med. Derudover var hun meget, meget bekymret for sin gamle far, der stadig opholdt sig i Kyiv og nægtede at forlade byen. Dette korte møde vil jeg sent glemme. Denne konsul bar tydeligvis på så megen ængstelse og bekymring, samtidig med at hun knoklede løs for sit land og udviste stor ydmyghed, værdighed og viljestyrke. Hende og hendes folk fortjener al den hjælp, vi kan give dem.

Danmark har allerede hjulpet meget. Men vi er slet ikke færdige. For det er desværre ingen overdrivelse at konstatere, at vi står med en humanitær krise i Europa af historiske dimensioner. Og vi kan meget vel kun have set begyndelsen.

Flemming Møller Mortensen (S) er udviklingsminister og minister for nordisk samarbejde.