Prøv avisen
Debat

Så kom den teologiske ordensmagt på banen igen

Finn Andsbjerg Larsen er leder af Folkekirkens Konfirmandcenter.

Ikke på noget tidspunkt fik jeg den tanke, at dette ikke kunne rummes i en kirkelig kontekst, skriver leder af Folkekirkens Konfirmandcenter, Finn Andsbjerg Larsen, efter at have overværet "Befri Gudstjenesten" i Aarhus Domkirke

Den 23. februar var jeg i Aarhus Domkirke og så Teatret Svalegangen og Aarhus Domkirkes forestilling ”Befri Gudstjenesten”. Det var en fantastisk stærk oplevelse.

En oplevelse til arme, ben, mave og hjerte – ikke kun til hovedet. En sammensætning af lyd, lys, musik, kostumer, mad, udtryk verbalt som nonverbalt, der rørte mig, bevægede mig og satte tanker i gang. Ikke på noget tidspunkt fik jeg den tanke, at dette ikke kunne rummes i en kirkelig kontekst. Det var menneskeliv, det var eksistens, det var Gud og Kristus-forkyndelse.

Og hvad var det så, der manglede, og som åbenbart kan få teologipolitiet på banen? Det er fraværet af klubsproget. Det er manglen på indforståede, bestemte teologiske vendinger, der i teologipolitiets kontekst manifesterer, at det er drevet på Kristus. Det er et sprog, jeg almindelig lægmand oplever som svært tilgængeligt med et hav af indlejrede, forudbestemte betydninger. Her var noget, jeg forstod! Med arme, ben, mave, hjerte og hoved.

I snart syv år har jeg med Folkekirkens Konfirmandcenter været rundt i landet og talt med og undervist i en kirkelig kontekst. Gang på gang må jeg opleve denne frygt for teologipolitiet lige fra kirke- og kulturmedarbejderen, der er blevet pålagt af en præst, at hun skal sige Kristus og ikke Jesus, når hun fortæller bibelhistorier, til præster, der er nervøse for at dele konfirmandmaterialer på Folkekirkens Konfirmandcenters hjemmeside, fordi det måske kan anfægtes af ”den teologiske ordensmagt”.

Tak til Aarhus Domkirke og Teatret Svalegangen! Det var en befrielse af sprog og form, men forhåbentlig kun en begyndelse.

Finn Andsbjerg Larsen er leder af Folkekirkens Konfirmandcenter.