Sådan fejrer en tyrkisk avis den internationale pressefrihedsdag

Tidligere chefredaktør for det tyrkiske dagblad Cumhuriyet fortæller om de domme, der er blevet fældet over tyrkiske pressefolk

”I sidste uge regnede en syndflod af straf ned over de ansatte på Cumhuriyet, den frie presses sidste bastion i Tyrkiet, lige fra chefredaktør til journalist,” skriver Can Dündar, som er tidligere chefredaktør for det tyrkiske dagblad Cumhuriyet. På billedet ses en demonstration i Istanbul, hvor mange tidligere har protesteret imod retssagerne mod ansatte på Cumhuriyet.
”I sidste uge regnede en syndflod af straf ned over de ansatte på Cumhuriyet, den frie presses sidste bastion i Tyrkiet, lige fra chefredaktør til journalist,” skriver Can Dündar, som er tidligere chefredaktør for det tyrkiske dagblad Cumhuriyet. På billedet ses en demonstration i Istanbul, hvor mange tidligere har protesteret imod retssagerne mod ansatte på Cumhuriyet. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Ritzau Scanpix.

DEN TYRKISKE præsident, Recep Tayyip Erdogans, vane med at konfiskere cigaretter og aftvinge ejerne et løfte om at holde op med at ryge ramte på famøs vis den bulgarske udenrigsminister i 2016 og inspirerede dagbladet Cumhuriyets klummeskribent Kadri Gürsel til at skrive:

”Erdogan ønsker at blive tyrkernes nye far.”

I sidste uge blev Gürsel idømt to år og seks måneders fængsel for sin klumme, der omfattede ordene:

”Tyrkiet mangler bare et oprørsk barn som Muhammed Bouazizi, der tændte den gnist, der formåede at vælte den tunesiske diktator.”

”Fred hjemme, fred i verden,” lyder Atatürks ofte hyldede maksime. I 2016 hentydede Cumhuriyets klummeskribent Aydin Engin med sin artikel ”Fred i verden, men hvad med derhjemme?” til den tyrkiske republiks grundlægger. Artiklen blev trykt blot to dage før kupforsøget. Kupmagerne refererede tilfældigvis til sig selv som ”Rådet for hjemlig fred”. I sidste uge blev Engin idømt syv år og seks måneders fængsel for et ”implicit budskab”.

Cumhuriyet-tegneren Musa Kart bestilte en ferie i Bodrum efter at have set en annonce i avisen. Rejsebureauet blev undersøgt for forbindelser til tilhængere af Fethullah Gülen, som regeringen anklager for at stå bag kupforsøget, og Kart blev dermed arresteret i forbindelse med undersøgelsen.

Can Dündar er tidligere chefredaktør for dagbladet Cumhuriyet.
Can Dündar er tidligere chefredaktør for dagbladet Cumhuriyet. Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix

Han udtalte i sit forsvar:

”Og så stod jeg der og havde set frem til tre dage på et værelse med havudsigt i Bodrum. I stedet fik jeg ni måneder i et rum med udsigt til en betonmur i Silivri.”

I sidste uge blev han idømt tre år og ni måneder for ”medvirken samt støtte til en terrororganisation”.

CUMHURIYETS CHEFJURIST Güray Öz blev anholdt for at ringe til en person med tilknytning til Gülen. Under retssagen indrømmede Öz at have talt med den pågældende person én gang for at bestille en fødselsdagsmiddag – den anden part viste sig nemlig at drive en takeawayrestaurant. I sin forsvarserklæring spurgte Öz, hvordan han kunne forventes at vide, at han var ved at bestille pizza fra en person, der var genstand for undersøgelser.

I sidste uge blev han idømt tre år og ni måneder for ”medvirken samt støtte til en terrororganisation”.

Senol Buran, Cumhuriyets cafeterieejer, kom for sent på arbejde en dag på grund af vejspærringer, der var stillet op for at give præsidenten en hurtig rute. Hans frustrerede udbrud om, at han derfor ikke ville servere Erdogan en kop te, hvis han skulle kigge forbi, blev rapporteret af avisens sikkerhedschef. Buran blev den følgende morgen anholdt for ”præsidentfornærmelse”.

AKIN ATALAY ER FORMAND for Cumhuriyets direktion. Anklageren, som beskylder Cumhuriyet for at søge europæisk finansiering, spurgte ham: ”Hvordan har I til hensigt at bevare jeres uafhængighed, hvis I nyder godt af disse tilskud?”. Atalay påpegede, at ”80 procent af dommere og anklagere i Tyrkiet er blevet uddannet takket være europæiske tilskud. Har det kompromitteret deres uafhængighed?”. I sidste uge blev han idømt syv år og tre og en halv måned for ”medvirken samt støtte til en terrororganisation”.

Murat Sabuncu, Cumhuriyets chefredaktør, udtrykte sin reaktion på et møde, der blev afholdt i kølvandet på kupforsøget, hvorfra HDP, Folkets Demokratiske Parti, blev udelukket igennem en overskrift, som lød: ”Mangelfuldt demokrati.” Denne blev erklæret som ”oprørsk” af anklageren. I sidste uge blev han idømt syv år og seks måneder for ”medvirken samt støtte til en terrororganisation”.

Og jeg, tidligere chefredaktør for Cumhuriyet, blev trukket i retten, anklaget for alt fra ”repositionering af avisens logo og ændring af dens redaktionelle linje” til ”udgivelse af en Gülen-relateret nyhed på forsiden med et fotografi” samt ”at bruge den samme overskrift som en gülenist-avis på den samme dag”. Eftersom jeg bor i udlandet, er strafudmålingen endnu ikke sket. Mine sagførere påpegede, forgæves, at hverken den redaktionelle linje eller sågar hvilket emne, der må trykkes på hvilken side og under hvilken overskrift, er sager, der skal afgøres af anklageren.

I sidste uge regnede en syndflod af straf ned over de ansatte på Cumhuriyet, den frie presses sidste bastion i Tyrkiet, lige fra chefredaktør til journalist.

Tyrkiet fejrer den internationale pressefrihedsdag som det største fængsel for journalister i verden.

Can Dündar er tidligere chefredaktør for dagbladet Cumhuriyet.

Oversat af Translated By Us.