Ramsdals mentor: Kun Vorherre kan dømme et menneske

Vel skal drøftelser om opstandelsen fortsætte, men ikke i tilknytning til Per Ramsdal. Den sag er afsluttet, skriver dr.theol. Theodor Jørgensen, der har ageret mentor for Ramsdal

Theodor Jørgensen, der har været mentor for sognepræst Per Ramsdal i et teologisk uddannelsesforløb, mener, at Kristeligt Dagblad har forbrudt sig mod god presseetik i avisens behandling af Ramsdal-sagen.
Theodor Jørgensen, der har været mentor for sognepræst Per Ramsdal i et teologisk uddannelsesforløb, mener, at Kristeligt Dagblad har forbrudt sig mod god presseetik i avisens behandling af Ramsdal-sagen. . Foto: Martin Stampe.

Det var med dyb undren grænsende til vrede, at jeg læste Kristeligt Dagblads lederartikel i mandags med overskriften ”Opstandelse og straf”. Lederartiklen lugter langt væk af, at Kristeligt Dagblad ønsker at tærske langhalm på Per Ramsdal-sagen, og lederskribenten gør det ved et ordkløverisk kneb.

Han spiller Per Ramsdals ”friskfyragtige bemærkning” om mentorforløbet som en straf ud imod biskoppens karakterisering af forløbet, at det har handlet om ”en styrkelse af Per Ramsdals teologiske færdigheder” og kalder denne forskel for ”ikke uvæsentlig”.

Tidligere i lederartiklen har lederskribenten så brugt den ”distancerende tone” i Ramsdals udmelding til at sætte spørgsmålstegn ved Ramsdals troværdighed. Den ”bidrager til den basale usikkerhed om, hvorvidt der lå nogen ny erkendelse bag sognepræstens undskyldning efter en samtale med sin biskop”.

Kristeligt Dagblad kan ikke være bekendt på lederplads at sætte spørgsmålstegn ved et menneskes troværdighed, slet ikke med det statement, Kristeligt Dagblad dagligt har på hovedet af sin forside. Det gjorde Kristeligt Dagblad allerede i en lederartikel i januar om Per Ramsdal.

Det er kun Vorherre, der kan dømme om et menneskes troværdighed. Den, der i pressen beskyldes for det, er værgeløs, for hvad han eller hun end siger, bliver det straks igen problematiseret, om det nu er troværdigt. Det gør Kristeligt Dagblad med sin lederartikel, og det er ikke god presseetik.

Lederskribenten ser ugler i mosen. Det er ikke så mærkeligt, at Per Ramsdal føler en lettelse. Han har taget sagen tungere, end der var grund til, da det fra begyndelsen stod klart, at Per Ramsdal ikke skulle fyres som præst.

Han blev ikke midlertidigt suspenderet, men fortsatte i sit embede. Så fik han pålagt dette mentorforløb, en videreuddannelse, som principielt ikke adskiller sig fra de videreuddannelsesforløb, som alle nyansatte præster skal gennemløbe de første fem år af deres embedstid.

Andre præster vælger flittigt ganske frit videreuddannelsesforløb, der tilbydes dem fra Folkekirkens center for videreuddannelse og forskning i Løgumkloster. Og et sådant forløb har Per Ramsdal været igennem hos undertegnede. Andet er der ikke at sige til det.

Store forskelle om synet på både Jesu opstandelse og vores opstandelse har altid eksisteret i kirken, også i folkekirken, som uenigheden om andre trosspørgsmål. Det hører til folkekirkens rummelighed, som også den højrefløj nyder godt af, som især har været ude efter Per Ramsdal.

Lederartiklen ønsker en central lære om opstandelsen i folkekirken. Hvem skal definere den, må jeg spørge: biskopperne, de teologiske fakulteter eller hvem? Et kirkeråd? Selvom jeg er tilhænger af, at vi får et kirkeråd, vil jeg meget stærkt betakke mig for, at det skal definere, hvad der er folkekirkens centrale lære. Der er altid et betydningscentrum, som uenighederne kredser om, men det udkrystalliseres kun ved meningernes frie brydning.

Vel skal drøftelser om opstandelsen ligesom om andre trosspørgsmål fortsætte, men ikke i tilknytning til Per Ramsdal længere. Den sag er afsluttet! Og ej heller i tilknytning til præsters troværdighed generelt, som Kristeligt Dagblads lederartikel i forlængelse af Per Ramsdal-sagen også gør til et problem: ”Troværdigheden (præsternes) er ikke blevet større med dette seneste kapitel af sagen.”

Theodor Jørgensen er professor, dr.theol. og har været mentor for sognepræst Per Ramsdal i et teologisk uddannelsesforløb, som biskop Peter Skov-Jakobsen satte i værk, efter at Per Ramsdal i december sidste år afviste troen på Jesu opstandelse