Dette er en kronik. Kronikken er udtryk for skribentens egen holdning. 

Salmeforsker uenig i "sønderlemmende kritik" af DR-program: Hvem ejer egentlig salmeskatten?

Trods Lisbet Foss' kritik demonstrerer "Før søndagen"s salmefortolkere, at man som menig, teologisk forudsætningsløs i dansk salmetradition kan finde mening, trøst, opmuntring, bekræftelse, tilgivelse, skriver salmeforsker

Bodil Jørgensen er en af de gæster, som medvirker i DR-programmet "Før søndagen", som fortolker den danske salmeskat. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix. (Billedet er ikke fra programmet).
Bodil Jørgensen er en af de gæster, som medvirker i DR-programmet "Før søndagen", som fortolker den danske salmeskat. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix. (Billedet er ikke fra programmet). .

I denne kronik vil jeg sætte ord på nogle refleksioner, som programmet og kritikken af det har givet anledning til. De handler især om, hvem der har fortolknings- og dermed ejendomsretten til salmeskatten. Ifølge DR’s programbeskrivelse ”fortolker kendte danskere og DR’s ensembler den danske salmeskat i ord og musik – én salme ad gangen”.

Ligesom Foss vil jeg her fokusere på dem, der fortolker ordene. De kendte danskere, som DR har inviteret ind i studiet, er professionelle fortolkere: forfattere, sangere og skuespillere, som altså netop er trænet i at forholde sig til en tekst uden nødvendigvis at have nogen videre kirke- eller litteraturhistorisk forforståelse.