Sørine Gotfredsen om sexisme: Stor tak til de kvinder, der nu opfordrer medsøstrene til at se indad

Efter syndflod af mandekritik i sexismedebatten er nogle kvinder begyndt at se indad, og vi aner, hvordan sexismedebatten handler lige så meget om kvinder, som den handler om mænd

"De stridende radikale kvinder udgør et eminent bagtæppe til den særdeles givtige samtale, der nu er i færd med at vokse ud af denne anden MeToo-bølge. Den, der handler om kvindens natur."
"De stridende radikale kvinder udgør et eminent bagtæppe til den særdeles givtige samtale, der nu er i færd med at vokse ud af denne anden MeToo-bølge. Den, der handler om kvindens natur.". Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

For dem, der mener, at der er for få kvinder i medierne, må dette være en dejlig tid. De fylder lige nu meget og trækker ikke alene statistikken i feminin retning, men udfolder tilmed i visse tilfælde smuk selverkendelse.

Det hele udspringer naturligvis af diskussionen om sexisme og ikke mindst føljetonen hos Radikale Venstre, der senest blev intensiveret med Ida Aukens frontalangreb på partileder Sofie Carsten Nielsen med påstanden om, at denne længe har dækket over sin forgænger Morten Østergaards chikanerende opførsel.

De stridende radikale kvinder udgør et eminent bagtæppe til den særdeles givtige samtale, der nu er i færd med at vokse ud af denne anden MeToo-bølge. Den, der handler om kvindens natur.

Jeg ved, at mange i dag i kønsneutralitetens navn vil benægte, at en sådan overhovedet findes, men de skal blive klogere, skal de, og det er en herlig drejning, samtalen tager, ukorrekt og typisk dansk. For eksempel udtalte tidligere folketingsmedlem i Alternativet, Carolina Magdalene Maier, forleden i P1, at vi jo skal erkende visse kvinders tendens til at falde for magtfulde mænd.

Hun har, tilføjede hun, selv gjort det fald og mener vist, at nogle kvinder selv delvist medvirker til, at magtmænd af og til tager sig friheder. En anden spændende melding stammer fra forfatter Birgithe Kosovic, der forleden i Berlingske frimodigt skrev: ”Medsøstre, tilstå, at I på mange måder ikke er bedre end mænd. Og mon ikke flere af jer endda har brugt jeres udseende og sex til at opnå jeres positioner?”

Birgithe Kosovic har efter eget udsagn selv benyttet omtalte virkemidler, og vi aner, hvordan sexismedebatten handler lige så meget om kvinder, som den handler om mænd. Vidunderligt er det i hvert fald at få stadfæstet, at vi i Danmark har et dyrebart rum for vidt forskellige holdninger. Mens mediebølgen kan synes ensidig, og journalister løber i flok, skaber uafhængige stemmer en samtale, som vi skal skatte. Den frie, ukorrekte og selvstændige. Jeg elsker det.

Efter den første syndflod af mandekritik er nogle kvinder begyndt at se indad, hvilket også på sin vis blev synligt i DR 2’s ”Deadline” onsdag aften, hvor tre ældre stridskvinder, Margrete Auken (SF), Grethe Fenger Møller (K) og Helle Degn (S) beskrev, hvordan de som unge politikere ret kalkuleret tilpassede sig det patriarkalske system, lærte at bruge det og gradvist vandt indflydelse.

Den indbyrdes diskussion blandt kvinder udgør en værdifuld følge af disse hektiske dage, der skaber fortrøstning. Ja, måske ikke for Radikale Venstre, men i det store billede. For målet må være igen på dansk grund at få MeToo-bølgen udjævnet så tilpas meget, at vi ikke ender i den lynchstemning, der i 2018 i Sverige fik en teaterchef til at begå selvmord efter løse, men ødelæggende MeToo-beskyldninger. Derfor skal der lyde en stor tak til de kvinder, der nu opfordrer medsøstrene til at se indad. Dette er jo heldigvis også en del af den kvindelige natur. Evnen til selverkendelse.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.