Sandt eller falsk: Har Kina besejret corona?

Efter to måneders nedlukning er Kina ved at åbne igen, i takt med at spredningen af coronavirus angiveligt er under kontrol. Men kritikere peger på, at kinesernes tilbagevenden til hverdagen handler mere om økonomi end folks helbred

Kina og præsident Xi Jinping bryster sig af at have inddæmmet virusudbruddene, men flere medier har kunnet påvise, at de reelle tal for corona­smittede kinesere ikke stemmer overens med de officielle data. – Foto: Aly Song/Reuters/ Ritzau Scanpix.
Kina og præsident Xi Jinping bryster sig af at have inddæmmet virusudbruddene, men flere medier har kunnet påvise, at de reelle tal for corona­smittede kinesere ikke stemmer overens med de officielle data. – Foto: Aly Song/Reuters/ Ritzau Scanpix.

Manuskriptet ligger allerede klar til bogen, der skal handle om, hvordan Kina vandt krigen over den dødelige coronavirus. Bogen skal udgives på adskillige sprog, men lanceringen må vente lidt endnu.

For nok synes Kina at have inddæmmet virusudbruddene, men derfra til at kunne erklære sejr er der et stykke vej. Især fordi flere medier har kunnet påvise, at de reelle tal for coronasmittede kinesere ikke stemmer overens med de officielle data.

Sundhedsmyndighederne i Wuhan har ellers de to sidste uger rapporteret om stort set ingen nye udbrud af coronavirus, men de tal holder ikke, kan blandt andet mediet Radio Television Hong Kong berette, eftersom patienter i Wuhan er blevet nægtet adgang til tests på byens hospitaler – tilsyneladende i et forsøg på ikke at ”ødelægge” de pæne officielle tal. Og som en borger sagde til tv-stationen, så fik disse patienter ”ikke medicinsk, men politisk behandling”.

Det er ligeledes kommet frem, at sundhedsmyndighederne i Wuhan i deres opgørelse over registrerede tilfælde indtil nu kun har medregnet positivt testede personer, hvis de samtidig har symptomer. Det er Hongkong-avisen South China Morning Post samt det anerkendte kinesiske magasin Caixin, der har kunnet afsløre disse ikke uvæsentlige detaljer. Én ting er, at antallet af registrerede coronasmittede da ville have været langt over de godt 83.000 personer, som Kina nu står noteret for. En anden nok så væsentlig ting er, at disse ”usynlige smittebærere” udgør en betydelig risiko for at sprede smitten og dermed bidrage til Kinas frygtede anden bølge af virusudbrud.

USA’s præsident Trump og hans regering har flere gange været ude med riven og beskylder kineserne for bevidst at svindle med coronatallene og for ikke at ville dele livsvigtige data om den dødelige virus. Og i et interview med det japanske magasin Nikkei fordømmer udenrigsminister Mike Pompeo både det, han kalder Kinas ”disinformation”, og ligeledes udvisningen af 13 amerikanske reportere som kinesernes forsøg på at hindre afdækningen af den reelle situation i landet.

”Det vil fratage os muligheden for at forstå, hvad der sker i Kina og få de rigtige data frem,” siger Pompeo.

Ikke overraskende kom der et hurtigt modangreb fra Beijing. I en leder i partiavisen Global Times ser man USA’s verbale angreb som et forsøg på at tilsmudse Kinas succes og landets bidrag til international bekæmpelse af coronaepidemien.

”De er frustrerede over, at Kina har fået epidemien under kontrol, mens USA og vestlige lande lige nu er hårdt ramt. Men Kinas mest magtfulde svar på denne bagvaskelse vil være at blive ved med at tilbyde hjælp til lande i nød. Handlinger tæller mere end ord.”

Afsløringen af de pyntede tal fra Wuhan har dog uden tvivl vakt irritation i Beijing. Og om det er en lodret ordre fra højeste sted, er ikke til at sige, men sundhedsmyndighederne i Wuhan har ændret praksis og begyndte onsdag at medregne alle, der er testet positive for corona, i statistikken over smittede personer. Hvad så med alle de andre byer og provinser, kunne man spørge. For som The Guardian påpeger, så bærer kommunistpartiet selv skylden for omverdenens mistro til Kinas officielle tal. Det skyldes i høj grad, at kinesiske myndigheder i starten af epidemien gjorde alt, hvad de kunne, for at undertrykke advarsler om den nye virus, og fortsat kvæler kritiske røster.

”Med alt det, der blev dækket over i december og januar, kan vi virkelig ikke stole på tal fra den kinesiske regering, hvis ikke de kan verificeres med troværdig og vægtig dokumentation,” siger Ho-fung Hung, professor i politisk økonomi ved Johns Hopkins Universitet.

Og så handler den kinesiske omgang med tallene ikke kun om, at landets kamp mod corona skal være en succeshistorie. Det handler rigtigt meget om penge.

”Regeringen kan få genoptaget den økonomiske aktivitet uden panik ved at dække over antallet af smittede, samtidig med at man gør sit bedste for at opspore og inddæmme dem. Der er så risiko for, at det kan føre til en ny epidemi, men lige nu ser det ud til, at det er en risiko, den kinesiske regering er villig til at tage,” siger professor Victor Shih, University of California til The Guardian.