Sareen: Pris for folkekirkelige aktiviteter kan nu ses

Nye og forbedrede budget- og regnskabsprincipper giver menighedsråd bedre mulighed for at prioritere deres aktiviteter - og for at se, hvad kirkens aktiviteter koster, skriver Manu Sareen (RV)

Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (RV) svarer igen på den tidligere kirkeminister Tove Fergos (V) kritik af, at folkekirkens regnskabssystem skulle være helt uigennemskueligt
Kirke- og ligestillingsminister Manu Sareen (RV) svarer igen på den tidligere kirkeminister Tove Fergos (V) kritik af, at folkekirkens regnskabssystem skulle være helt uigennemskueligt. Foto: Leif Tuxen.

Jeg udsendte den 10. april 2013 et brev til alle menighedsråd og provstiudvalg, hvor jeg, ud over at rose den faldende gennemsnitlige kirkeskatteprocent, udfordrede menighedsrådene. Jeg gav menighedsrådene den udfordring at vise alle i samfundet, at folkekirken for de samme penge fremover kan levere de samme aktiviteter og gerne flere.

Jeg henviste i samme brev til de økonomiske udfordringer, samfundet står over for, og bad folkekirken om også at tage ansvar.

Tidligere kirkeminister Tove Fergo (V) finder i sit debatindlæg i Kristeligt Dagblad den 12. april, at jeg selv spænder ben for dette. Tove Fergo giver dårlige budget- og regnskabssystemer skylden for dette. Jeg er ikke enig.

LÆS OGSÅ: Tove Fergo: Folkekirkens regnskabssystem er helt uigennemskueligt

Siden 2009 er der arbejdet intenst med implementeringen af nye og forbedrede budget- og regnskabsprincipper. Nye principper, som giver menighedsrådene bedre mulighed for at prioritere rådenes aktiviteter. Aktiviteter, som er nødvendige at prioritere, blandt andet fordi man i samme avis, som Tove Fergos debatindlæg er bragt i, over tre sider kan læse om folkekirkens økonomiske udfordringer.

De nye principper giver mulighed for at se, hvad folkekirkens aktiviteter koster i alt. Gode eksempler er de kirkelige aktiviteter og kirkegården. I det gamle system kunne man se delelementer af omkostningen forskellige steder i kontoplanen løn et sted, administrative omkostninger et andet sted og så videre.

Når menighedsrådet skal foretage prioriteringer, er det nødvendigt at have det fulde billede. Det kan man få nu.

STORT TEMA: Folkekirkens økonomi

Alle løsninger i de nye budget- og regnskabsprincipper er udarbejdet i samarbejde med og har været sendt i høring hos alle folkekirkens interessenter. Der er gjort en stor indsats på flere fronter for at hjælpe alle i gang med de nye principper men al begyndelse er som bekendt svær.

Derfor vil jeg sammen med mit ministerium, Landsforeningen af Menighedsråd og andre aktører i folkekirken fortsat hjælpe menighedsråd og provstiudvalg på vej. Der vil løbende blive holdt kurser for menighedsrådenes kasserere og menighedsrådenes øvrige medlemmer, blandt andet i regi af Landsforeningen af Menighedsråd.

Generelt er principperne blevet godt modtaget selv-om der har været nogle startvanskeligheder.

Tak for inputtet, Tove Fergo. Jeg kan til sidst ikke lade være med at sige, at det er lidt ærgerligt, at du ikke som kirkeminister fik gennemført alle de ting, som du i dag slår til lyd for.

Manu Sareen (R) er ligestillings- og kirkeminister