Saudi-Arabien henrettede mand, der brød loven som mindreårig

Rettighedsorganisationer fordømmer Saudi-Arabien i stærke vendinger for uretfærdig rettergang og henrettelse af mand, der var 17 år, da han angiveligt begik sin forbrydelse

Selvom den saudiske kronprins Muhammed bin Salman (til højre) har lovet reformer, mener kritikere, at der er tale om tomme løfter efter henrettelsen af 26-årige Mustafa al-Darwish (til venstre), der ifølge Amnesty International blev anholdt som mindreårig.
Selvom den saudiske kronprins Muhammed bin Salman (til højre) har lovet reformer, mener kritikere, at der er tale om tomme løfter efter henrettelsen af 26-årige Mustafa al-Darwish (til venstre), der ifølge Amnesty International blev anholdt som mindreårig. Foto: Bander Algaloud/Reuters/Ritzau Scanpix og Reprieve.

I næsten 10 år sad Mustafa al-Darwish i saudiarabisk fængsel, dele af tiden i isolation, inden han i denne uge blev henrettet. Al-Darwish var 26 år ved sin død, men hans sag vækker særlig opsigt og stærk kritik, fordi han ifølge Amnesty International kun var 17 år, da han begik de gerninger, der i sidste ende førte til hans anholdelse i 2015.

Ifølge CNN blev Mustafa al-Darwish anholdt i 2015 for at have deltaget i demonstrationer mod kongedømmet i perioden 2011-2012. Tre år efter anholdelsen blev han dømt til døden, og tirsdag i denne uge blev han henrettet.

CNN skriver, at Saudi-Arabiens indenrigsministerium har bekræftet henrettelsen, men undladt at angive al-Darwishs alder i sin rapport.

”Ved at gennemføre denne henrettelse har de saudiarabiske myndigheder vist en beklagelig tilsidesættelse af retten til liv. Mustafa al-Darwish er det seneste offer for Saudi-Arabiens dybt mangelfulde retssystem, som regelmæssigt dømmer folk til døden efter tilståelser tilvejebragt af tortur,” skriver Amnesty International i en erklæring.

Ifølge Amnesty International blev Mustafa al-Darwish anbragt i en isolationscelle i hele seks måneder efter anholdelsen, og han blev nægtet adgang til en advokat i to år. Darwishs egen familie hørte ifølge CNN om henrettelsen via de saudiarabiske medier.

Det officielle saudiarabiske nyhedsbureau SPA citerer indenrigsministeriet for at sige, at al-Darwish blev fundet skyldig i en række forbrydelser. Blandt andet medlemskab af en terrorcelle, intention om at dræbe politiofficerer og affyring af skud mod politipatruljer.

I 2020 skulle Saudi-Arabien, ifølge kongerigets egen officielle menneskerettighedskommission have afskaffet dødsstraf for personer, der har begået forbrydelser som mindreårige.

Tidligere i år forsøgte Amnesty International, Human Rights Watch og organisationen Reprieve at lægge pres på de saudiarabiske myndigheder i al-Darwishs sag. Især fordi det i 2019 lykkedes at få de saudiarabiske myndigheder til at ophæve dødsstraffen mod Murtaja Qureiris, der havde begået forbrydelser som 13-årig.

Men siden den saudiarabiske menneskerettighedskommissions erklæring i 2020 har kongerigets myndigheder ikke bekræftet, at man har droppet den slags dødsdomme, og henrettelsen af Mustafa al-Darwish antyder, at man heller ikke har i sinde at implementere erklæringen.

”Endnu en gang har de saudiarabiske myndigheder vist, at deres krav om at afskaffe dødsstraf for børn er værdiløse,” siger Ali al-Dubaisi, direktør for Den Europæiske Saudiarabiske Organisation for Menneskerettigheder, til BBC .

Ali al-Dubaisi siger også, at henrettelsen af Mustafa al-Darwish viser Saudi-Arabiens sande ansigt og kalder kronprins Muhammed Bin Salmans løfter om reformer for ”endeløse, tomme løfter”.

”Henrettelsen af Mustafa Al-Darwish viser endnu en gang, at kongerigets påstand om at have elimineret dødsstraf for barndomsforbrydelser ikke er sand,” skriver rettighedsorganisationen Reprieve i en pressemeddelelse. Samtidig opfordrer Reprieve alle europæiske ledere til at fastslå over for Saudi-Arabien, at henrettelser for barndomsforbrydelser ikke vil blive tolereret.

Alene i 2021 har Saudi-Arabien ifølge Den Europæiske Saudiarabiske Organisation for Menneskerettigheder allerede udført 26 henrettelser.

I alt sidder 53 dødsdømte personer lige nu i saudiarabiske fængsler. Fire af de dømte falder under kategorien for barndomsforbrydelser.

Onsdag i denne uge mødte USA’s særlige klimaudsending og tidligere udenrigsminister John Kerry en række saudiarabiske ministre samt kronprins Muhammed Bin Salman under et besøg i Saudi-Arabien.

Mødet mellem de to fandt sted dagen efter Mustafa al-Darwishs henrettelse, og ifølge det lokale dagblad Saudi Gazette blev sagen om Darwish ikke nævnt under mødet.