Prøv avisen
Kanten

Monogami er en uhyre lille pris at betale for overhovedet at opleve sex

Stjerneskuespilleren Scarlett Johansson har netop bekendtgjort, at hun ikke tror på monogami. Hun oplever det som et ganske urimeligt hårdt arbejde at praktisere og mener desuden, at det er unaturligt. Foto: Evan Agostini/AP

At indhegne sex i monogamiens rammer er en uhyre lille pris at betale for overhovedet at opleve sex. Monogamiens måske lidt mystiske forbud mod utroskab står ikke i et sammenligneligt forhold til det mirakel, sex er, skriver Bent Meier Sørensen

Stjerneskuespilleren Scarlett Johansson har netop bekendtgjort, at hun ikke tror på monogami. Hun oplever det som et ganske urimeligt hårdt arbejde at praktisere og mener desuden, at det er unaturligt.

Selvom det jo blandt andet er eksistensen af mennesker som Scarlett Johansson, der gør monogami til så hårdt et arbejde, er det er ikke det eneste sted, Johansson her taler som den blinde om lyset. Hun identificerer også rask væk civilisation med natur, og når hun ser ”Animal Planet” på tv, oplever hun, at mange dyr parrer sig ret bredt. Og de ser jo glade ud.

Det er Scarlett Johansson ikke – ikke lige nu i hvert fald. Hun er netop vandret ud af endnu et ægteskab og kan vel nå en snes stykker, før hun får fred.

Deri ligner hun jo desværre mange af os. Vi vandrer fra det ene forhold til det næste – ikke mindst for at få ”bedre” sex, som det hedder med et terapeutisk udtryk.

Men på vores vandring har vi mistet fornemmelsen af det mirakuløse ved sex. Selv vi, der sammenlignet med Scarlett Johansson vel har noget mindre erfaring i den henseende, mener, at det er bedre at dyrke sex med hele villavejen end bare med hustruen.

Det er imidlertid forkert. At indhegne sex i monogamiens rammer er en uhyre lille pris at betale for overhovedet at opleve sex. Monogamiens måske lidt mystiske forbud mod utroskab står ikke i et sammenligneligt forhold til det mirakel, sex er. Helt uanset ”kvalitet” og ”mængde”.

At klage over, at jeg kun kan elske med ét menneske, svarer til at klage over, at jeg kun bliver født én gang. Den klage er da også velkendt i Vesten, der har importeret en fadølsversion af reinkarnationstanken i samme pakke som gruppesex og polyamori – altså at elske flere mennesker samtidig.

Kun en ren idiot er vel tilfreds med, at et mirakel – at et andet menneske elsker mig og elsker med mig – sker én gang i livet. Alle mennesker, klynker Scarlett Johansson og vi med hende, skal elske mig og elske med mig.

Det skal de måske ikke. Vores omgang med andre mennesker, vores elskede inklusive, må ikke reduceres til klynkende terapi og forbrug. Der er mere på spil i sex end det, der kan afhandles i den swingerklub, man besøger imellem frisøren og parterapeuten.

Den nu afdøde Leonard Cohen fangede dette ”mere” ind i sin allersmukkeste salme, der simpelthen hedder ”Halleluja”: ”Remember when I moved in you/ and the holy dove was moving too.”

Ligesom Kristus bevæger sig i os, når vi spiser ham, bevæger Helligånden sig i os, når vi har sex. Det er måske nok ikke naturligt; men, kære Scarlett, det er der jo ikke nogen mirakler, der er.