Sex til handicappede er ikke en kommunal opgave

DEBATiNTERVIEW: Kommunalt ansatte skal ikke tvinges til at gøre noget, der overskrider deres grænser, mener rådmanden for sundhed og omsorg i Århus, Dorthe Laustsen (SF)

-- Nogle af vore medarbejdere kan jo blive tvunget til at hjælpe med seksuelle ydelser, hvis der er en forventning om, at de skal gøre det. Og for en dels vedkommende er det meget grænseoverskridende. Ingen skal tvinges til noget i deres arbejde, som de ikke bryder sig om, siger rådmand Dorthe Laustsen (SF).

Sex til handicappede er i denne uge igen kommet på dagsordenen. Først tilbød Københavns Kommune sine ansatte at hjælpe handicappede med at opsøge prostituerede. Og nu er rådmand Dorthe Laustsen (SF) fra Århus Kommune fulgt efter med et forslag om at gøre det frivilligt for de sociale medarbejdere, om de vil hjælpe de handicappede med seksuelle ydelser.

Men hvorfor nu det?

– Selv om prostitution er fuldt lovligt, er det ikke en kommunal opgave at hjælpe de handicappede i denne sammenhæng. Der kan være medarbejdere, der får overskredet nogle grænser. Og desuden er vi nogen, der prøver at bekæmpe prostitution, fordi vi mener, at det går ud over de prostituerede. Og så er der noget dobbeltmoralsk i at lade vores socialhjælpere hjælpe med kontakt til prostituerede.

Der er jo handicappede, der ikke har noget alternativ?

– Handicappede må gerne have et sexliv. Men det er noget, som familie og venner må hjælpe dem med.

Så de må gerne bruge prostituerede, så længe kommunen ikke er mellemled. Er det ikke også dobbeltmoralsk?

– Indtil videre er prostitution jo ikke ulovligt. Men derfor mener jeg, at det alligevel er vigtigt at bekæmpe prostitution, og det her forslag er én af måderne.

Men er det ikke urimeligt at bruge de handicappede som spydspids i din moralske kamp?

– Det her er ikke et spørgsmål om at bruge dem. Nogle af vore medarbejdere kan jo blive tvunget til at hjælpe med seksuelle ydelser, hvis der er en forventning om, at de skal gøre det. Og for en dels vedkommende er det meget grænseoverskridende. Ingen skal tvinges til noget i deres arbejde, som de ikke bryder sig om.

Er handicappedes sexliv ikke en naturlig del af jobbet?

– Det ved jeg nu ikke, om det er.

Det er vel helt naturligt, at handicappede også har behov for et sexliv?

– Ja, det er det, men det er ikke naturligt at bruge prostituerede. Og derfor må det være de nærmeste, der klarer den opgave.

Men du foreslår jo også, at socialarbejdere skal kunne sige nej til at hjælpe med mere "normale" former for sex?

– Ja. Jeg mener, det er for grænseoverskridende en opgave at bede socialarbejderne om.

Men der kan vel være mange grænseoverskridende opgaver i jobbet som handicaphjælper. Skal de så også kunne sige nej til at hjælpe med toiletbesøg og bad?

– Nej, det skal de ikke. Der er stor forskel. Jeg tror ikke, at hjælp med toiletbesøg og bad vil være grænseoverskridende for ret mange.

Det ville det være for mig.

– Men det er jo også derfor, du ikke arbejder som handicaphjælper.

Det er klart. Men hvis jeg gjorde, ville jeg da regne med, at et sexliv var en lige så naturlig del som det at gå på toilettet.

– Altså, det her handler om, at ingen skal tvinges til noget, som de ikke har lyst til. Hverken de prostituerede eller socialarbejderne.

Det handler vel også om, hvad de handicappede har lyst til?

– Jeg har fuld forståelse for, at handicappede har en seksualitet, og det er også forståeligt, at de har brug for hjælp. Men jeg må holde fast i, at det ikke kan være en kommunal opgave, når vi samtidig arbejder imod prostitution. Jeg synes, det er fint, vi nu tager den her diskussion, for den har været tabubelagt meget længe. Vi må kunne tale åbent om, at handicappede også har behov for et sexliv, og det skal der tages hensyn til, men det behøver ikke være kommunen, der tager hensynet.

En række handicapforeninger har været fremme i debatten og har kaldt dit forslag for diskriminerende. Hvad siger du til det?

– Den holdning må de jo have. Jeg ved, at jeg ikke står alene med min holdning. Desuden siger jeg jo ikke, at handicappede ikke har seksuelle behov, der skal opfyldes. Alle har ret til et sexliv, men det må ikke være på bekostning af andre.

henriksen@kristeligt-dagblad.dk