Sexismedebatten har nået orkanstyrke – og ingen ved, hvornår den tager af

Sexismesager fra Christiansborg og DR har fyldt ugens debat, og tilbage står spørgsmålet: Hvem lyver mest?

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix og Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Siden Sofie Linde trådte frem med sit MeToo-opgør på Zulu Comedy Galla sidst i august, har det heddet sig, at det handlede om et opgør med en rådden kultur og ikke enkeltpersoner. Her kommer denne skribent til at tænke på Bertolt Brecht, der blev så træt af, at man altid talte abstrakt om trusler, at han anbefalede, at man fandt adresse og telefonnummer på dem, hvorfra truslerne udgik.

I Weekendavisen forklarer lederskribent Klaus Wivel på lederplads, hvorfor mediebranchen vægrer sig ved denne strategi: ”At overgrebsmændene i danske medier er forblevet anonyme, skyldes jo kun, at vi i denne branche er langt mere hensynsfulde over for hinanden og belejligt har undgået at ryge syndere ud.”

DR befængt med inhabilitet

Henrik Qvortrup, BT’s politiske redaktør, blev hyret som ekstern redaktør til et program om krænkelser og trusler fra en P1-radiovært. – Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.
Henrik Qvortrup, BT’s politiske redaktør, blev hyret som ekstern redaktør til et program om krænkelser og trusler fra en P1-radiovært. – Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Især gælder dette i DR, forstår man på Birthe Rønn Hornbech, der på sin blog i Morgenavisen Jyllands-Posten skriver, at DR’s chefer længe dækkede over radioværten Mads Aagaard Danielsen, hvis adfærd mest af alt får bloggeren til at tænke på en seriesexforbryder. Først da Berlingske udførligt dokumenterede Danielsens trusler, overgreb og nedrigheder, skete der noget, skønt samme Danielsen bestyrede et program, der netop ville digital chikane til livs.

Men da ledelsen erkender, at hele DR-byen er befængt med inhabilitet, hyrer man Henrik Qvortrup som ekstern redaktør til et program om blandt andet Danielsens gemenheder, skønt Qvortrup faktisk er svoger til P1 Debats redaktionschef. Som anmelder Michael Bo skriver i Politiken ligner medie-Danmark efterhånden en fætter-kusine-fest. DR’s stedfortrædende generaldirektør Henrik Bo Nielsen erklærede da også i P1 Debat, at Qvortrup havde været den helt rigtige eksterne redaktør, hvilket fik Michael Bo til at slutte sin anmeldelse med ordene: ”Og netop da kom jeg i tvivl om netop dette.”

Mon ikke også mange er kommet i tvivl om, hvorvidt Sofie Carsten Nielsen er den rette leder af De Radikale? Onsdag smed den radikale Ida Auken en bombe. Hun kunne på Facebook fortælle, at Morten Østergaard ved Folkemødet i 2017 havde optrådt endog meget krænkende over for en kvinde, han ville i seng med, og at Auken over for Sofie Carsten Nielsen havde givet udtryk for, at hun ikke længere havde tillid til Østergaard. Endvidere kunne Auken berette, at ledelsen i de Radikale havde meddelt, at man var begyndt at mandsopdække den gifte familiefar Morten Østergaard til partifester.

Hvem lyver mest?

De Radikales nyvalgte politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, afviser at have kendt til krænkelsessager om Morten Østergaard. – Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.
De Radikales nyvalgte politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, afviser at have kendt til krænkelsessager om Morten Østergaard. – Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Alligevel benægtede Sofie Carsten Nielsen umiddelbart efter partilederens afgang, at hun kendte til andre sager om Morten Østergaard. Og hun bestred i denne uge på Facebook, at hun var blevet briefet af Auken derom. Men over for J yllands-Posten bekræfter Radikale Venstres sekretariatsleder imidlertid, at Auken kontaktede ham om episoden i 2017.

I Berlingske stiller politisk kommentator Thomas Larsen derfor spørgsmålet: ”Hvem lyver (mest) hos De Radikale?” Larsen minder om, at mange nok er mest tilbøjelige til at tro på Auken frem for Sofie Carsten Nielsen: ”Hvorfor skal vi tro på dig, Sofie, for sidst kunne vi ikke stole på dig?”

Larsen påpeger, at De Radikale i dag står med en tidligere politisk leder, der har et katalog af sexismesager, og en ny leder, som efter kritikernes mening har dækket over ham og talt usandt i offentligheden. Hele den radikale tragedie får Larsen til at tænke på Jesu ord i Johannesevangeliet, hvor en gruppe mænd vil stene en kvinde, der anklages for utroskab: ”’Den af jer, der er uden synd, skal kaste den første sten på hende.” Da mændene hørte disse ord, gik de.’ De Radikale kastede derimod alle de sten, de kunne finde – og ramte sig selv”.

Forfatteren Erik Lindsø opfordrer på Facebook til, at man som radikal drager humoren i anvendelse for at lindre tragedien og giver følgende sørgmuntre eksempler: ”Flere radikale bliver vegetarer – de skal nemlig nu gå uden om både lår og bryst.” Og ”Leksikalt: Morten Østergaard. Se pillefyr.”

Desuden mener Lindsø at vide, at Morten Østergaards kommende erindringer kommer til at bære titlen ”Flittige hænder”.

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard.