Skattefrihed for privatfly og lystbåde: Macron kaldes de riges præsident

Den franske præsident er en omvendt Robin Hood, der tager fra de fattige og giver til de rige, lyder kritikken fra oppositionen i Frankrig. Men også Emmanuel Macrons partifæller har svært ved at forsvare finansloven ude i deres valgkredse

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kan tage på nok så mange virksomhedsbesøg – som her hos hvidevaregiganten Whirlpool. De kan ikke fjerne indtrykket af ham som præsident for folk med penge, mange penge, efter at han har fremlagt en skattereform, som er sød politisk musik i øregangene på franske velhavere. –
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, kan tage på nok så mange virksomhedsbesøg – som her hos hvidevaregiganten Whirlpool. De kan ikke fjerne indtrykket af ham som præsident for folk med penge, mange penge, efter at han har fremlagt en skattereform, som er sød politisk musik i øregangene på franske velhavere. – . Foto: Philippe Wojazer/AP/ritzau.

Den franske regeringsleder, Édouard Philippe, står ved den nye finanslov og dens skattereform: Ja, den stryger de rige med hårene. Og det er også meningen.

”Der tales om de store lystbåde og private jetfly. Man kunne også nævne dyre armbåndsure og smykker (som ikke længere vil være omfattet af formueskatten, red.) Det står jeg ved. Vores mål er at få kapitalen til at blive i Frankrig og måske oven i købet tiltrække rige mennesker,” sagde Édouard Philippe under en krydsild på tv-stationen France 2.

Efter forgængeren Francois Hollandes løfte i 2012 om en rigmandsskat på 75 procent, er præsident Emmanuel Macrons økonomiske politik sød musik i øregangene for de franske velhavere. Den nye finanslov, som skal vedtages i løbet af efteråret, betyder skattelettelser over en bred kam til forskellige kategorier af franskmænd.

Men det er de mest velhavende, der får størst udbytte af skattereformen. Finansafkast får en såkaldt flad skat på 30 procent i stedet for den nuværende progressive beskatning. Og formueskatten lægges om, så den kun rammer værdien af ejendomme og boliger. Alle andre værdier undtages for at lede opsparingen over i for eksempel aktier, der gavner investeringerne.

Men blandt ”alle andre værdier” tæller også luksusprodukter som private jetfly, store lystyachter, smykker og kunst, der ikke ligefrem øger investeringerne i franske virksomheder.

Beskyldningerne om at være ”de riges præsident” er derfor regnet ned over Emmanuel Macron.

”Han er en omvendt Robin Hood, der tager fra de fattige og giver til de rige,” lyder det på tv-stationen BFMTV fra Francois Ruffin, medlem af parlamentet for venstrefløjslederen Jean-Luc Mélenchons parti.

”Finansloven for 2018 favoriserer ikke de rige, men de meget, meget rige. Regeringens politik er uretfærdig med besparelser, der rammer de svageste, og store, store gaver til de mest velhavende,” kritiserer forhenværende finansminister Michel Sapin på tv-stationen LCI.

Men også Macrons egne parlamentarikere har svært ved at forsvare finansloven ude i deres valgkredse.

”Hvordan skal vi forklare pensionister, der ejer en lejlighed, at de vil blive hårdere beskattet end en ung børshandler, der kører i Ferrari?”, spørger Olivia Grégoire, parlamentsmedlem for Macrons parti LREM, i ugemagasinet L’Obs.

Skattefritagelsen for store lystyachter, luksusbiler og private jetfly gyder olie på de bål, som fagbevægelsen forsøger at antænde mod regeringens arbejdsmarkedsreform. Og mens mellem 200.000 og 400.000 offentligt ansatte tirsdag demonstrerede mod lønstop, er luksussymbolerne blevet en sten i regeringens sko, som talsmand Christophe Castaner gerne vil af med.

”Jeg har hørt tale om biler, lystbåde og fly. Hvis parlamentarikerne fremsætter ændringsforslag, der neutraliserer skattelettelser, der ikke gavner økonomien, vil regeringen se positivt på det,” sagde han ved en pressebriefing.

Men trods polemikken om statussymbolerne er Emmanuel Macron ved at vende popularitetskurven. Den velvilje, han sætter over styr på venstrefløjen, indhenter han så rigeligt på højrefløjen, viser de seneste meningsmålinger, hvor præsidenten når en opbakning på op til 50 procent, afhængig af målingerne. 87 procent af republikanernes vælgere er tilfredse med præsidenten, ifølge analyseinstituttet Ifop.

Om Emmanuel Macron er de riges præsident, er stadig til debat. Til gengæld er der tilsyneladende enighed om, at han er højrefløjens præsident.