Skejby-ledelse svarer på kritik: Fortsat højt specialiseret lægehjælp til udsatte børn

Vi synes bestemt heller ikke, det er uproblematisk at omlægge funktionen, men som så mange andre hospitalsafdelinger er vi i en situation, hvor vi skal omfordele og prioritere for at få pengene til at slå til, og vi mener, vi har valgt den mindst ringe løsning, skriver ledende overlæge og oversygeplejerske fra Aarhus Universitetshospital

"Selvom centerbetegnelsen sløjfes, så vil opgaverne stadig blive varetaget," skriver ledende overlæge og oversygeplejerske på Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital.
"Selvom centerbetegnelsen sløjfes, så vil opgaverne stadig blive varetaget," skriver ledende overlæge og oversygeplejerske på Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital. . Foto: Cathrine Ertmann/Polfoto.

Kristeligt Dagblad skrev den 16. november, at udsatte børn mister højt specialiseret lægehjælp i Jylland, fordi Aarhus Universitetshospital afskediger en speciallæge i socialpædiatri og lukker Center for Børn Udsat for Overgreb (CBO).

Den 17. november skrev overlæge Karin Lassen i en kronik på vegne af Dansk Pædiatrisk Selskab, at det er problematisk, at en af landets førende universitetsafdelinger har valgt at nedprioritere dette fagområde.

Vi forstår bekymringerne, og vi synes bestemt heller ikke, det er uproblematisk at omlægge funktionen, men som så mange andre hospitalsafdelinger er vi i en situation, hvor vi vedvarende skal omfordele og prioritere for at få pengene til at slå til, og vi mener, vi har valgt den mindst ringe løsning.

Selvom centerbetegnelsen sløjfes, så vil opgaverne stadig blive varetaget. En del af opgaverne i CBO er overtaget af Børnehuset, Aarhus Kommune, som siden oprettelsen i 2013 har sikret en koordineret og tværfaglig indsats i sager med børn udsat for overgreb. Desuden varetages den somatiske del af behandlingen af anoreksi i dag i høj grad af andre børnelæger.

Den faldende aktivitet i socialpædiatrien har i en sparesituation gjort det nødvendigt at se på mulighederne for at omorganisere og tilpasse ressourcerne på området.

Pr. 31. maj 2017 nedlægger vi en speciallægestilling i socialpædiatri, og opgaven overtages af to speciallæger, som også varetager andre opgaver i afdelingen. Speciallægerne udgør sammen med blandt andre socialpædiatriske sygeplejersker et tværfagligt team til udredning af børn mistænkt for overgreb.

Som noget nyt associeres teamet med to speciallæger fra Børneafdelingen, som indgår i Familieambulatoriet, der til daglig tager sig af udsatte børn af misbrugere, så de socialpædiatriske kompetencer hos disse speciallæger også kommer til at indgå i teamets funktion.

Der vil ske en overdragelse af opgaven samt sikring af, at alle kompetencer er til stede hos de to speciallæger, som skal overtage opgaverne. I overgangsperioden vil vi kunne trække på socialpædiatrisk speciallægeekspertise i Familieambulatoriets børneteam.

Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital vil således fortsat kunne sikre, at børnene bliver udredt kvalificeret, og at der bliver taget ordentligt hånd om barn og familie. Dette gælder også de mest udsatte børn med komplicerede lidelser som følge af omsorgssvigt og overgreb.

Rune Weis Næraa er ledende overlæge, og Marie Rosbjerg er oversygeplejerske på Børneafdelingen på Aarhus Universitetshospital.