Skjult dagsorden: Kvindekonference forherliger abort

Et af punkterne på dagsordenen på kvindekonference Women Deliver, som løber af stablen i denne uge, rummer en skjult dagsorden, mener debattør Ketty Dahl.

En af de organisationer, der står bag konferencen Women Deliver er den magtfulde organisation Planned Parenthood, som er en af verdens største abortudbydere. Der bliver dermed en sammenkobling mellem, at hvis kvinders vilkår skal forbedres, kan abort være vejen dertil, hvis et barn står i vejen for forbedring af kvindens situation, skriver Ketty Dahl.

I denne uge sætter den store internationale kvindekonference Women Deliver fokus på kvinders vilkår i hele verden. Det er godt, at der er nogen, der tager den kamp, for der er al mulig grund til at beskytte kvinder mod psykisk og fysisk vold og undertrykkelse.

Men ét af punkterne på dagsordenen rummer en skjult dagsorden, og der kan i højeste grad sættes spørgsmålstegn ved, om det punkt tjener kvinderne.

Punktet handler om ”kvinders reproduktive sundhed og rettigheder”, som det så smukt og tilforladeligt hedder. Her kobles retten til abort sammen med ligestilling, uddannelse og styrkelse af kvinders økonomiske position.

En af de organisationer, der står bag konferencen Women Deliver er den magtfulde organisation Planned Parenthood, som er en af verdens største abortudbydere. Der bliver dermed en sammenkobling mellem, at hvis kvinders vilkår skal forbedres, kan abort være vejen dertil, hvis et barn står i vejen for forbedring af kvindens situation.

I kampen for forbedring af kvinders vilkår sættes kun fokus på kvinden, og det ufødte barn bliver taber. Børn er blevet noget, der kan vælges til og fra efter forgodtbefindende, og er de ikke ønsket på et givet tidspunkt, ja, så fjernes de. Vi taler om 15.000 om året bare i Danmark, og vi taler om millioner af børn på verdensplan, der hvert år udryddes og aldrig fik et liv.

Adgang til fri abort betegnes som en menneskeret, men når man tænker efter, hvad der ligger bag ordene, giver det alligevel et vist ubehag: Er det virkelig en menneskeret at fratage et andet menneske dets liv og muligheder, for at fremme egne muligheder og lykke? Kan man bygge sin lykke på et andet menneskes død?

Og ligger der i virkeligheden en skjult dagsorden, at man med abort kan begrænse befolkningstilvæksten i de fattige lande? Et slags fordækt folkedrab på ufødte, så de rige lande kan spare på u-landsbistanden?

Er det virkelig det bedste, vi kan tilbyde fattige kvinder i en krisegraviditet, at eksportere vores abortkultur? Og gør det dem mere lykkelige?

Ketty Dahl, lærer, Vitasvej 5, Thyholm