Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Slavernes Europa: Kvinder udsættes for vold, isolation og tvungen prostitution

Danmark er blandt de syv lande, der i øjeblikket oplever den største fremgang i antallet af slaver.

Købere af sex fra handlede kvinder skal oplyses om, at deres handlinger er forudsætningen for slavernes Europa, skriver Britta Thomsen, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne

Tag en spadseretur ned ad Istedgade i København. De står der hele dagen. Om morgenen er det rumænerne, og senere på dagen står afrikanske kvinder i hobevis og kæmper om de forbipasserende mænds opmærksomhed. Kun for at afskrive en bid af den uoverkommelige gæld, som de fik ved ankomst til Danmark. I baggrunden står deres alfonser og våger over dem som fængselsbetjente. Kvinderne er slaver i vores underverdens sexindustri.

De drager til lande som Danmark med håbet om et nyt liv i tryghed og velstand, men bliver mødt med indespærring, vold og tvungen prostitution.

I dag markerer vi EUs officielle dag til bekæmpelse af menneskehandel, og det er der god grund til. Eurostat anslår i en rapport fra april 2013, at der i dag er 880.000 tvangsarbejdere i Europa. Heraf udgør kvinderne i sexindustrien langt den største andel. Rapporten viser også, at der er voldsom vækst i det europæiske slaveri. Alene fra 2008 til 2010 har den europæiske menneskehandel gennemgået en tragisk vækst på 18 procent.

LÆS OGSÅ
: 30 millioner mennesker er fanget i slaveri

Danmark er blandt de syv lande, der i øjeblikket oplever den største fremgang i antallet af slaver.

Herhjemme mener hver syvende mand ikke, at der er noget problem i at købe sex af en handlet kvinde. Det kan man læse i Ligestillingsministeriets undersøgelse fra i år.

Det er altså en relativ høj andel af danske mænd, der tolererer slaveri. Undersøgelsen viste også, at de pågældende mænd var fuldstæn-dig uvidende om de tragiske konsekvenser, som menneskehandel har for kvinderne. Derfor er der brug for en overordentlig oplysningskampagne.

En ny form for menneskehandel er kommet frem i lyset. Igennem et væld af hjemmesider formidles giftemodne kvinder til europæiske mænd.

Kvinderne forventer en fribillet til det søde liv i Vesten. Men de såkaldte ægteskabsbureauer åbner også for det direkte modsatte.

Den internationale organisation Oasis, der bekæmper menneskehandel, siger, at der er flere eksempler på, at de bestilte brude langtfra får de søde hvedebrødsdage, de forventer. Vold, isolation, tvungen prostitution og tvangsarbejde er forhold, som de bestilte kvinder er blevet mødt med.

LÆS OGSÅ: Hver syvende mand: Ok at købe sex af handlede kvinder

I Belgien har Oasis fundet frem til en række prostituerede thailandske kvinder, der er blevet lokket til landet i den tro, at de skulle leve som helt almindelige nygifte. Men så snart opholdstilladelsen var på plads, fik de hurtigt andre opgaver end at passe ægtemanden.

Udnyttelsen af kvinder gennem ægteskabsbureauerne har eksisteret i flere år. Alligevel er det et overset fænomen, når vi taler om menneskehandel.

I Filippinerne gør de noget ved problemet. De vil ikke tillade, at filippinske kvinder lokkes til potentielle slaveforhold i Vesten. Derfor har de forbudt al reklame for ægteskabsbureauer.

Der er god grund til at markere anti-trafficking-dagen i dag, for der er brug for meget mere opmærksomhed på den stigende menneskehandel. Men formidlingen af den skinbarlige sandhed kan kun være den ene side af indsatsen. Der skal også hårde midler i brug.

Europa-Parlamentet anslår, at der står 3600 internationale kriminelle organisationer bag den europæiske slavehandel. De skal med al kraft stoppes.

EU har præsenteret en strategiplan, der løber fra 2012 til 2016 til bekæmpelse af menneskehandel. Planen skal koordinere og understøtte indsatsen i medlemslandene. Blandt andet gennem store kampagner, der skal få befolkningerne til at blive mere opmærksomme på, hvad der foregår i deres nærområder.

Købere af sex fra handlede kvinder skal oplyses om, at deres handlinger er forudsætningen for slavernes Europa.

Britta Thomsen er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne