Sms’er får ikke Radio4 i øjenhøjde med lyttere

Radio4 har som erklæret mål at være ”i øjenhøjde” med lytterne. Det er i sig selv fint nok, men hvis det skal give mening, er det ikke gjort med tilfældige kommentarer fra dem, der er hurtigst på tasterne, skriver Kurt Strand i mediekommentaren

Radio4 skal ikke satse på, at sms'er indfrier kanalens mål om at være i øjenhøjde med lytterne, skriver Kurt Strand.
Radio4 skal ikke satse på, at sms'er indfrier kanalens mål om at være i øjenhøjde med lytterne, skriver Kurt Strand. Foto: Flemming Krogh/Ritzau Scanpix.

”Det er dejligt med friske æbler”, ”frugt giver sundhed – kom i gang” og ”sænk dog skatten i stedet – og flyt på landet”.

Citaterne er fra tre lytterkommentarer i den nye Radio4’s morgenprogram i går, sendt på sms som bidrag til en diskussion om det kløgtige i at plante frugttræer i København med afsæt i et politisk forslag om samme.

Hvad de tre sms-kommentarer – sammen med et par andre – egentlig skulle bruges til, står lidt hen i det uvisse. De blev nemlig jappet af i en fart, der antydede deres ligegyldighed og som noget, der blot skulle overstås. Og selvom der var navn på afsenderne, fremgik det ikke, hvor i landet de kom fra, og de fremstod derfor som stemmer fra folket, hvor ethvert synspunkt er gangbart.

Sms-kommentarerne er en integreret del af Radio4’s morgenradio, som nu i tre uger har været sendt fra nybyggede studier på Banegårdspladsen i Aarhus. Udsigten er en ganske anden end den, forgængeren på frekvensen – Radio24syv – havde over Åboulevarden i København, og det har fra dag ét været en ambition, at det aarhusianske blik skulle være hørbart i radioen.

Fuldstændig som ønsket af det politiske flertal, der med krav om hovedredaktion mindst 110 kilometer fra hovedstaden gjorde det uspiseligt for 24syv at genansøge og dermed muligvis fortsætte på FM4-frekvensen.

Men når det gælder sms-kommentarer, er der ingen forskel, for dem brugte også den nu lukkede Radio24syv. Og uanset om det er den ene eller den anden, som udsender dem, virker de ikke bare påklistrede, men også bedagede.

Enhver kan ytre sig på sociale medier om hvad som helst, så hvis sms’erne ikke bliver brugt til egentlig dialog, er de blot endnu et støjende element i det offentlige rum.

Den slags er der ikke brug for mere af. Men mindre. Og det er befriende, at den nye radios nok nærmeste konkurrent på dagens første timer, ”P1 Morgen”, fortsat synes at holde fast i ikke at sende lytterkommentarer ud i æteren.

Radio4 har som erklæret mål at være ”i øjenhøjde” med lytterne. Det er i sig selv fint nok, men hvis det skal give mening, er det ikke gjort med tilfældige kommentarer fra dem, der er hurtigst på tasterne. Og i torsdagens morgenudsendelse var der et påfaldende fravær af levende mennesker og stemmer fjernt fra København. Tværtimod var det en morgen præget af interview med professionelle meningsdannere: politikere, lobbyister og eksperter. Plus en strejkende elev fra Filmskolen i København.

”Øjenhøjden” skal ifølge Radio4’s direktør, Anne-Marie Dohm, blandt andet sikres med indslag fra journalister på de lokale og regionale aviser, som ejer radioen. Problemet er, at de ud over jævnlige sparerunder dagligt slås med at fylde spalter og onlineudgaver, og at de i forvejen mangler tid til at drage ud i virkeligheden.

Om sms-kommentarerne skal fungere som erstatning, ved jeg ikke. Men som de bruges nu, gør de i hvert fald ingen øjenhøjde-forskel.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.