Smuk, socialdemokratisk boligdrøm - men kan den realiseres?

Det er spændende, om boligminister Kaare Dybvad (S) får lov af partifællerne og ikke mindst finansministeren til at gøre boligdrøm til virkelighed

Boligminister Kaare Dybvad (S).
Boligminister Kaare Dybvad (S). Foto: Julie Meldhede Kristensen.

AMBITIONERNE FEJLER IKKE noget, men når det gælder konkret handling, er det svært at få øje på noget, der for alvor vil forandre.

Vurderingen er den, jeg sidder til- bage med, efter at den socialdemokratiske boligminister Kaare Dybvad mandag aften gæstede ”Deadline” på DR 2. Afsættet var et stort interview her i avisen den 8. oktober, hvor han blandt andet argumenterer for bedre balance mellem hovedstaden og provinsen.

Derfor skal det være slut med en centralisering, som også Socialdemokratiet har stået bag. ”Vi vil binde landet sammen, og København skal,” som Dybvad udtrykte det i tv-udsendelsen, ”minde mere om resten af landet med flere blandede boligområder.”

Direkte adspurgt om, hvad han selv kan gøre som minister, lød svaret: ”En vigtig ambition for denne regering er at fastholde de billige udlejningsboliger, så de ikke bliver overtaget af udenlandske kapitalfonde”.

Hvordan det konkret skal foregå, kom der desværre ikke svar på. Formentlig fordi Kaare Dybvad udmærket ved, at det er hårde politiske nødder, han har sat sig for at knække. Og selv om det skulle lykkes at bremse griske kapitalfonde – der opkøber billige lejeboliger, moderniserer dem og derefter genudlejer til skyhøje priser – vil det jo langtfra være nok.

I København og andre store byer er der et skrigende behov for boliger, som folkeskolelærere, sygeplejersker og politibetjente har råd til at betale.

Ganske vist bliver der bygget masser af private lejeboliger i hovedstaden, men med priser på i bedste fald 14-15.000 kroner om måneden for en treværelses på en af byens støjende og forurenede indfaldsveje er der ikke umiddelbart udsigt til mere balance. Glemt og bortgemt er partifællen Ritt Bjerregaards løfte om 5000 boliger til 5000 kroner om måneden, som hun lancerede i kommunalvalgkampen i 2005. Og som formentlig var med til at sikre hende overborgmesterposten i København.

Kaare Dybvad kender selvfølgelig partihistorien og ved derfor, at han skal være forsigtig med at være alt for konkret i sine politiske meldinger. Problemet er bare, at det næppe gør nogen nævneværdig forskel, når han udtrykker håb om, at der bliver bygget flere almennyttige boliger. En valgkampslignende slaglinje som ”billige boliger i de store byer er altafgørende” vil nok heller ikke skabe synlige og mærkbare forandringer.

Men den socialdemokratiske boligminister har formentlig i hvert fald de næste tre år til at blive mere klar i mælet. Det er godt at se og høre en mand, som vil mere end blot administrere det, som forgængere har efterladt. Det er fint at varsle et opgør med en udvikling, der i værste fald kan gøre København lige så dyr og uopnåelig for de fleste, som det er tilfældet i andre storbyer som Oslo, Stockholm og London.

Dybvad har en smuk, socialdemokratisk boligdrøm. Spændende, om han får lov af partifællerne og ikke mindst finansministeren til at realisere den.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.