Socialminister og pædagogformand: Medmenneskelige netværk bidrager til det moderne velfærdssamfund

Vi skal sammen arbejde for, at der bygges bro mellem det offentlige og civilsamfundet, skriver forbundsformand for Socialpædagogerne Benny Andersen og børne- og socialminister Mai Mercado (K)

Genopdagelsen af et fællesskab, som ikke er offentligt garanteret og leveret, er i fokus, skriver forbundsformand for Socialpædagogerne Benny Andersen og børne- og socialminister Mai Mercado (K).
Genopdagelsen af et fællesskab, som ikke er offentligt garanteret og leveret, er i fokus, skriver forbundsformand for Socialpædagogerne Benny Andersen og børne- og socialminister Mai Mercado (K). Foto: Stine Bidstrup/ritzau.

MAN SIGER, at intet menneske er en ø. Vi hænger sammen, vi deler verden og livet, og vi har alle brug for menneskelige relationer og netværk. Og vi har brug for at deltage – at blive set og anerkendt af andre mennesker i et fællesskab. Derfor skal vi som samfund inddrage de muligheder og den værdi, som borgere kan skabe for hinanden igennem en frivillig indsats.

På institutioner og i den offentlige forvaltning rundtom i landet er bevægelsen nogle steder i gang. Genopdagelsen af et fællesskab, som ikke er offentligt garanteret og leveret, er i fokus.

For eksempel på botilbuddet Skansebakken i Vejle Kommune, hvor der bor en gruppe borgere, som har betydelige fysiske og psykiske funktionsnedsættelser. Her har man arbejdet med projektet ”Design af relationer”, som handler om at styrke relationen mellem borgerne fra bostedet og borgere fra lokalsamfundet – og herigennem finde ekstra ressourcer til den enkelte borger.

Projektet har givet mange nye relationer til det omkringliggende samfund: korsangere, hundeluftere, besøgsvenner fra Udviklingshæmmedes Landsforbund og Rødkilde Gymnasium samt tidligere ansatte. Og her skabes stor værdi. Både for borgerne, som har behov for støtte for at kunne udleve deres drøm – om det er at lufte hund eller synge i kor – og for den frivillige, som hjælper og er med til at skabe rammen for, at alle kan blive ”en del af det hele” og føle, at de hører til.

Projektet på Skansebakken viser os faktisk også en ekstra værdi. Nemlig at et netværk af frivillige kræfter styrker den socialpædagogiske indsats på botilbuddet – og at de mange fælles bidrag samlet set skaber en vellykket social indsats til gavn for hele samfundet.

Her er en af de vigtige brikker samarbejdet mellem professionelle og frivillige. For der er brug for en støttende og faglig hånd under både opbygningen og vedligeholdelsen af relationen mellem frivillige og borgerne.

De professionelle – som for eksempel socialpædagoger – opbygger og vedligeholder netværket mellem borgeren og den frivillige. Og det er de professionelle, der har blik for borgerens behov, ressourcerne og de muligheder, der findes i det omkringliggende samfund for at bygge bro til civilsamfundet. For eksempel at foretage dét telefonopkald, som er startskuddet for kontakten mellem borgeren og den frivillige.

Vi står i de kommende år over for en omstilling i den offentlige sektor, hvor der vil være mere fokus på bruger- og borgerinvolvering. Den hidtidige rollefordeling mellem ansatte, borgere og frivillige bliver ændret. Og samtidig er der ingen tvivl om, at for at skabe en helstøbt og vellykket social indsats i et moderne velfærdssamfund, så skal der opbygges menneskelige netværk og relationer, så borgeren får en større palet af ressourcer at trække på i sin hverdag.

Vi skal sammen arbejde for, at der bygges bro mellem det offentlige og civilsamfundet. Regeringen har netop offentliggjort strategien for et stærkere civilsamfund. Den forhandles i de aktuelle satspuljeforhandlinger, og den understøtter netop denne tænkning.

Vi vil sammen med andre centrale parter fortsætte med at diskutere, hvordan vi i fremtiden bliver bedre til at inddrage de mange gode frivillige kræfter på en endnu mere ambitiøs måde.

Benny Andersen er forbundsformand for Socialpædagogerne, og Mai Mercado (K) er børne- og socialminister.