Socialminister: Staten skal ikke tvinge par til at blive sammen

Staten skal blande sig udenom, og ingen skal tvinges til en langstrakt skilsmisse, mener Socialminister Karen Hækkerup (S)

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix. Foto: colourbox.com.

ET ÆGTESKAB er ikke noget, man skal tage let på. Derfor skal en skilsmisse bestemt heller ikke være noget, man lige kan trække i en automat. Det vil jeg gerne slå fast for dem, som måtte være i tvivl om min holdning.

Men der er nu gået mere end 40 år, siden vi sidst ændrede ægteskabslovgivningen, og det er min holdning, at den trænger til et serviceeftersyn.

LÆS OGSÅ: Kampen om den lykkelige skilsmisse

Vi ved, at 40 procent af ægteskaberne i Danmark ender med en skilsmisse. Som lovgivningen er nu, skal par, som ikke ønsker at blive sammen, igennem en 6-12-måneders separationsperiode, før de kan blive skilt. Medmindre der er tale om eksempelvis utroskab. Det er uværdigt og utidssvarende særligt for de par, som er helt afklarede omkring skilsmissen.

Hvis to voksne mennesker er kommet frem til den konklusion, at der ikke længere er grundlag for at leve sammen, hvorfor skal samfundet så bestemme, at de kan blive hurtigt skilt, hvis den ene part har været utro, men er de bare enige om, at samlivet skal høre op, ja, så skal man vente.

At bruge argumentet om, at en tænkepause er et selvklart gode, hvis der er børn i forholdet, mener jeg er udtryk for en glorificering af virkeligheden. Især når der er børn involveret, er det kun i deres interesse, at de voksnes skilsmisse bliver så gnidningsfri som overhovedet muligt.

Børn har ikke brug for en lang periode med et uafklaret forhold, hvor man risikerer, at konflikten mellem forældrene udvikler sig til det værre. Med samme argumentation har Børns Vilkår bakket op om mit forslag.

Selvfølgelig skal man tænke sig godt om, før man går ind til en skilsmisse, og for nogle par kan det være rigtig godt at tage sig en tænkepause. Derfor er der også afsat satspuljemidler til, at par kan få parrådgivning. Og det har vist sig at være en succes for mange par.

Men grundlæggende er det ikke statens opgave at bestemme, om en skilsmisse skal udsættes, og i hvilke situationer man kan få en hurtig skilsmisse. Ligesom jeg ikke går ind for tvangsægteskaber, så går jeg heller ikke ind for, at folk skal blive i et ægteskab, de gerne vil ud af.

Det er helt fundamentalt, at man selv skal vælge, hvem man vil giftes med. Og det skal ligeledes være op til folk selv, om man ønsker en hurtig skilsmisse.