Prøv avisen
Debat

Søren Pind: FOA-kritik af au pair-ordning er forfejlet

Søren Pind er forsknings- og uddannelsesminister (V). Foto: Krabbe Lars/ritzau

Dennis Kristensen og Gina Liisborg begår en fejl, når de sammenligner au pairs med håndværkere fra Østeuropa, lyder budskabet fra Søren Pind

Den 15. august skriver FOAs Dennis Kristensen og Gina Liisborg et længere indlæg om au pair-ordningen, som desværre baserer sig på en stor misforståelse. 

 Kristensen & Lisborg anfører, at au pair-ordningen er en ordning for arbejdstagere på et arbejdsmarked.

Det er ingenlunde tilfældet. Det er også derfor, der gælder et andet regelsæt, med baggrund i en Europarådskonvention, tiltrådt for flere årtier siden af Kongeriget Danmark, for au pair.

Det er derfor, de får lommepenge, ikke løn. Det er derfor, regelsæt omkring aftaleindgåelse med mere er et helt andet end almindeligt gældende på arbejdsmarkedet. Der er derimod tale om en mulighed for unge mennesker, mod at give en hånd med i huset, i to år kan opleve et andet lands kultur tæt på.

Om det er bevidst, at man taler usandt om ordningen, eller der blot er tale om en fejl, skal jeg ikke kunne sige. Men hvis man mente det godt på au pairernes vegne, så kunne man for eksempel i stedet kæmpe for, at de pågældende lommepenge blev skattefri i stedet for det skandaløse faktum, at den danske stat fastholder indkomstbeskatning for de pågældende. Jeg kan som tidligere udviklingsminister i hvert fald slå fast, at man skal lede længe efter bedre udviklings-, uddannelses- og fremtidssikrende ordninger for de enkelte unge end au pair-ordningen.