Sørine Gotfredsen: Det er inspirerende at se andre begå de fejl, man udmærket ved, at man bør undgå

I programmet "Alkoholeksperimentet" sætter fire kvinder og TV 2 fokus på ulemperne ved et lemfældigt alkoholindtag. Det ender opbyggeligt, skriver Sørine Gotfredsen, der har set med

Tv-vært Cecilie Hother, sangerinde Zindy Laursen, skuespiller Carla Mickelborg og kommunikationsrådgiver Anna Thygesen, har alle et temmelig afslappet forhold til alkohol ved programmets start.
Tv-vært Cecilie Hother, sangerinde Zindy Laursen, skuespiller Carla Mickelborg og kommunikationsrådgiver Anna Thygesen, har alle et temmelig afslappet forhold til alkohol ved programmets start. Foto: Impact TV 2.

Begrebet alkohol er altid nærværende iblandt os. Et flertal af befolkningen mener, at vi drikker for meget, idet danskerne i gennemsnit indtager 13 genstande om ugen, tre genstande over det anbefalede, og TV 2 har undersøgt tilstanden.

I ”Alkoholeksperimentet” har kommunikationsrådgiver Anna Thygesen, tv-vært Cecilie Hother, sangerinde Zindy Laursen og skuespiller Carla Mickelborg i to programmer, hvoraf det sidste blev sendt i tirsdags, fået kortlagt deres sundhedstilstand og gennemført en alkoholfri måned for at lære, hvad det gør ved organismen ikke at drikke. Det er selskabelige kvinder, som drikker relativt tankeløst hver uge, og som efter fem-seks glas kan grine ad stort set alt og synge Thomas Helmig-sange og virkelig more sig, som det hedder. Det talent er ikke alle betroet, og det er den lidt lalleglade drikfældighed, der her portrætteres.

Rent fysiologisk bliver man ikke stort klogere, da det næppe forbløffer mange, at man tager på i vægt af at drikke, sover dårligere, og at ens lever belastes. Til gengæld er det interessant at høre kvinderne forklare, hvorfor de drikker så meget, for mens det er indlysende hyggeligt af og til at få et glas cava til sine saltstænger, leder mange efter årsagen til, at alkoholkulturen i dette land er løbet løbsk.

Det er jo nok det skræmmende møde med egen nøgne person, der er i spil, og Carla Mickelborg fortæller, at hun har vænnet sig til at skulle være fuld for at være i socialt hopla, mens Anna Thygesen ganske enkelt finder livet mere tomt og kedeligt uden alkohol.

Den erfaring er hun ikke ene om, den er nærmest mytologisk, og lyt her til Tom Kristensens alkoholiserede hovedperson, journalist Ole Jastrau, i romanen "Hærværk", der en aften i byen siger: ”Der er noget, jeg vil, og når jeg drikker, synes jeg undertiden et øjeblik, at jeg har fanget det. Spiritus er den eneste erstatning for religion…”

I hvert fald har alkohol til alle tider været hyldet som kilde til eksistentielle fornemmelser, og mens jeg bliver virkelig trist ved tanken om overforbrug – ikke mindst, da jeg som præst i rækken af bisættelser møder talrige sørgelige alkoholskæbner – kan der også være noget nedslående ved den næsten asketiske antialkohol-bølge, der for tiden breder sig i privilegerede kredse. Kender jeg flokbevægelsen ret, kan også den tage form af erstatningsreligion, og der er noget lidt livsfornægtende ved helt at forsage de lykkelige stunder, der jo ikke er falske, blot fordi de er hjulpet på vej af et glas vin.

Opgaven må være i hæmningsløs vestlig livsstil at opøve passende selvkontrol, og set i det lys ender tv-eksperimentet opbyggeligt. Da TV 2 tre måneder senere opsøger de fire kvinder, meddeler alle, at de stadig drikker alkohol, men med væsentlig mere omtanke.

Uanset om de holder stilen eller ej, skal TV 2 have tak for forsøget på afbalanceret oplysning til folket. Det er ikke nyt, men det er inspirerende at se andre begå de fejl, man udmærket ved, at man bør undgå.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.