Sørine Gotfredsen: Det siger meget om vores værdier, at nogle mener, at Tesfaye er blevet degraderet

Mattias Tesfayes skifte fra Justits- til Børne- og Undervisningsministeriet er blevet tolket som en degradering, men det siger mere om vores kollektive værdier end om manden selv, skriver Sørine Gotfredsen

Mattias Tesfaye (S) har byttet rollen som justitsminister ud med den som børne- og undervisningsminister i den nye SVM-regering.
Mattias Tesfaye (S) har byttet rollen som justitsminister ud med den som børne- og undervisningsminister i den nye SVM-regering. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Vi springer let hen over den største overraskelse – nemlig udnævnelsen af Jakob Engel-Schmidt (Mod) som kulturminister, der fik mig til at måbe. Der står mest af alt Copenhagen Business School skrevet hen over ansigtet på Jakob Engel-Schmidt, og det lyder måske fordomsfuldt, men jeg mindes ikke nogensinde at have hørt ham tale om kultur. Nok om det, han skal have en chance.

I stedet skal det her handle om den nye post til Mattias Tesfaye (S), der flytter fra Justitsministeriet til Børne- og Undervisningsministeriet. Dette er i stor stil blevet tolket som en degradering blandt de politiske eksperter, der mere og mere taler som et koordineret mekanisk kollektiv, og reaktionen på netop dette ministerskifte er særligt interessant. For det vidner om en større fortælling angående rigets tilstand. På den ene side er medierne hver dag fyldt med historier om folkeskolens krise og børn og unges kvaler med at leve, og på den anden side hersker der påfaldende lille agtelse for det politiske arbejde med deres rammer. At Mattias Tesfaye nu ses som en degraderet mand afslører det markante tab i en kultur, der oven på fundamentet af ånd, historie, skole og kristendom har udviklet et mere materielt og teknisk livssyn og dermed en noget primitiv idé om det betydningsfulde i livet.