Sørine Gotfredsen: Hvor egoistisk har man lov at være?

Viktor Axelsen er flyttet til Dubai, og Saszeline Dreyer vil hverken lade sig selv eller sine børn vaccinere mod coronavirus. Begge er eksempler på, at egoismen lever, skriver sognepræst Sørine Gotfredsen

Det siges, at danskerne har stor gensidig tillid, men alligevel findes egoismen, skriver sognepræst Sørine Godtfredsen
Det siges, at danskerne har stor gensidig tillid, men alligevel findes egoismen, skriver sognepræst Sørine Godtfredsen. Foto: Leonhard Foeger/Reuters/Ritzau Scanpix, Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix.

Det er svært at formulere de rammende adjektiver angående danskerne. Ikke desto mindre er vi altid i færd med at karakterisere os selv, og det siges, at vi udmærker os ved stor gensidig tillid. Samtidig findes egoismen naturligvis, og den spreder ofte en vis følelse af chok, da den udgør en så stor modsigelse af solidaritet, at man lige skal sunde sig, når den optræder.

To eksempler:

Vores olympiske mester i badminton, Viktor Axelsen, har meddelt, at han slår sig ned i Dubai, hvor han er blevet tilbudt ultimativt luksuriøse træningsfaciliteter og til gengæld kommer til at fungere som reklamesøjle for en diktaturstat, der undertrykker kvinder, holder arbejdskraft under slavelignende forhold og smider homoseksuelle i fængsel.

Man kalder det ”sportswashing”, når sportsstjerner mod betaling gøres til propagandamiddel, og Viktor Axelsen har forsvaret sig med disse vidunderlige ord:

”Jeg er bare en helt almindelig sportsmand uden større indsigt i verdens sammenhænge.”

Det blondine-argument faldt ikke i god jord på P1 onsdag morgen, hvor senioranalytiker Stanis Elsborg fra Play the Game, der arbejder for demokrati og ytringsfrihed i sportens verden, ikke var imponeret.

Han undrer sig over Viktor Axelsens manglende ansvarsfølelse, og når denne nu forlader de danske rammer – hvor han vel i øvrigt har en vis pligt til at hjælpe nye talenter frem, som han selv engang hver dag kunne træne med de store – findes der nok dybest nede kun én forklaring.

Den hedder egoisme. Jeg har sagt det før. Elitesportsfolk er ofte drevet af en dyb selvisk kraft, der står i pudsig modsætning til hyldesten af dem, når de ses som symboler på smukt sammenhold. Det er både interessant og dobbelttydigt, for fodboldlandsholdet skabte virkelig ægte glæde under EM, men egoismen er altid en del af sportsfortællingen.

Det andet eksempel på udlevet egoisme fremkom forleden i ”P1 Debat”, hvor tidligere fotomodel Saszeline (nu stavet med z) Dreyer var inviteret med, hvilket i sig selv undrer lidt. Jeg mener, P1?

Men o.k., det er vel også en slags public service. Når hverken Saszeline Dreyer eller hendes børn skal vaccineres mod covid-19, skyldes det, at hun mistænker myndighederne for at vildlede angående eventuelle bivirkninger, men spørgsmålet er jo, hvad en sådan kvinde forestiller sig. Et fortsat lukket samfund med ensomme skolebørn, afviklede virksomheder, masser af arbejdsløse, døde teatre og meget mere til følge?

Spørgsmålet er altid, hvor selvisk man har lov til at være, og det følger os alle hver eneste dag. Netop derfor bliver man så forbløffet, når nogen blot udlever egoismen, og at vi har så svært ved at vænne os til dens brutale modsigelse af den fælles moral, er et godt tegn. Det viser, hvor civiliseret vores samfund trods alt er, og angående karakteristikken af danskerne, kan man i hvert fald slå én ting fast: Vi skal være dem, der bliver ved med at chokeres over egoisme. Alene det vil holde en del af den gensidige tillid i live.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.