Sørine Gotfredsen: Også LGBT-personer må beherske sig

Lørdag lyder startskuddet til årets Copenhagen Pride, og over arrangementet hviler en tung abekoppe-skygge. Sørine Gotfredsen har fulgt debatten

Sexlivet opfattes som noget nærmest ophøjet, skriver Sørine Gotfredsen.
Sexlivet opfattes som noget nærmest ophøjet, skriver Sørine Gotfredsen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Lørdag startes den årlige Copenhagen Pride til ære for menneskelig mangfoldighed. Denne gang er begivenheden dog omsluttet af en lidt anden modstand end ellers. For det første har en udbrydergruppe, kaldet Dansk Regnbue Råd, kritiseret organisationen bag paraden, lgbt+ Danmark, for at have udviklet sig til en temmelig fanatisk kraft, der skader mere end gavner. Og for det andet sætter sygdommen abekopper i år præg på festen. Det er en sygdom, der i høj grad rammer mænd, der har sex med mænd, og ekstra risikabelt er det med mange forskellige partnere.

Dette fik torsdag morgen den homoseksuelle Jørgen til på P1 at skælde ud. Han føler sig svigtet af Sundhedsstyrelsen, der i hans øjne burde have skaffet langt flere vacciner inden pride-ugen gik i gang, og i stedet placeres nu et stort ansvar på ham og andre lgbt-personer, der, som Jørgen nævnte: ”i forvejen har alle mulige traumer at forholde sig til.” Jeg må tilstå, at jeg her kiggede op og i mit stille sind konstaterede, at offerets retorik er ved at være udpint. Og trænger til modsigelse. Desværre opstod den ikke her, hvor hverken P1-værterne eller vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst, satte foden ned. Det er muligt, at Sundhedsstyrelsen har nølet, men ingen af dem sagde til Jørgen, at ja, selvfølgelig er det også din og andre lgbt-personers opgave i en tid med sygdom i omløb at lægge en dæmper på livsglæden, så færre smittes. Også selv om man har traumer at slås med, hvilket mange mennesker jo har.

Det lyder mere og mere som en parodi, når lgbt-personer svøber sig så endegyldigt i lidelsens selvopfattelse, at de muligvis kan ende med at mene, at de ikke som alle andre som noget naturligt må begrænse den personlige udfoldelse, mens en sygdom spreder sig. De er børn af en tid, hvor sexlivet opfattes som noget nærmest ophøjet, hvilket også kom til udtryk under corona-krisen, hvor Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde understregede det gode og sunde ved uanfægtet at blive ved med at dyrke sex. Alt imens teaterbesøg, badminton og kirkegang til gengæld var en rigtig dårlig idé.

Tilbedelsen af krop og sexliv opfordrer ikke blot alle til i skadelig grad at blive optaget af sig selv – herunder også små børn, der i dag inviteres ind i en københavnsk kirke til en såkaldt ”børnepride”, hvor de skal hjælpes til at forstå, at man ikke behøver at tilhøre majoriteten. Og så er freden jo forbi. Nu skal også de små børn lære at vende blikket klaustrofobisk indad. Den intense fokus på sex, køn og selvfremstilling, som priden repræsenterer, kan også medføre glemsel af dyder som selvbeherskelse og ansvarsfølelse. I hvert fald ønskede hverken P1-journalister eller Sundhedsstyrelsens vicedirektør forleden at sige, at det bestemt ville klæde Jørgen midt i en epidemi at lægge bånd på sig selv og sætte egne behov lidt i bero. Som det jo klæder ethvert menneske at kunne. Man skulle tro, at vi på helt særlig måde i disse år havde lært det.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.