Sørine Gotfredsen om fyring af rektoren på Herlufsholm: Kombinationen af Metoo og mediekraft er særdeles giftig

Det ligger i luften for tiden, at samfundet er fyldt med suspekte mandlige ledere, og kombinationen af Metoo-tænkning og mediekraft er særdeles giftig, skriver Sørine Gotfredsen om Herlufsholms Kostskole

Sørine Gotfredsen om fyring af rektoren på Herlufsholm: Kombinationen af Metoo og mediekraft er særdeles giftig
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Tidligere rektor på Herlufsholms Kostskole, Mikkel Kjellberg, fik ikke mange ledige stunder til at rette op på skuden.

I torsdags sendte TV 2 dokumentaren ”Herlufsholms hemmeligheder” med vidnesbyrd om intens mobning og vold i et barsk elevhierarki, og allerede lørdag var manden fyret.

Mens det er muligt, at den tidligere rektor virkelig var så inkompetent, at det var indlysende at gøre, fornemmer man også en lidt panisk atmosfære, der utvivlsomt har med Metoo-bevægelsen at gøre. Siden dennes anden bølge er mange hoveder brat faldet.

For eksempel kan man vel stadig diskutere, om sagerne om især Frank Jensen og Morten Østergaard ikke forekom en smule spinkle set i lyset af de dramatiske konsekvenser.

Sørine Gotfredsen

Morten Østergaard måtte forlade posten som De Radikales leder, Frank Jensen (S) røg som overborgmester i København, senest har dirigent og korleder Michael Bojesen mistet sin høje position i kulturlivet, og nu kom turen altså til Mikkel Kjellberg. I modsætning til de andre handler hans sag ikke om krænkelse af kvinder, men vidner måske snarere om en større udrensningsfase, og i DR 2’s ”Deadline” lørdag aften fortalte mandeforsker Kenneth Reinicke om en netop afsluttet undersøgelse.

Han konkluderer, at mange mænd i dag befinder sig i en såkaldt ”redefinering” angående deres opførsel og dens konsekvenser. Det lyder jo udmærket, det skader aldrig at tænke sig om, men det bekymrende ved Metoo-bevægelsen har fra begyndelsen været dens potentiale for udskamning og ensretning. Alt imens den forsyner den mere skandalefikserede journalistik med endnu mere magt.

Det ligger i luften for tiden, at samfundet er fyldt med suspekte mandlige ledere, og kombinationen af Metoo-tænkning og mediekraft er særdeles giftig.

For eksempel kan man vel stadig diskutere, om sagerne om især Frank Jensen og Morten Østergaard ikke forekom en smule spinkle set i lyset af de dramatiske konsekvenser.

Men hvad man end mener om disse sager, indvarslede de en tid, hvor nerverne sidder så meget uden på tøjet, at det klogeste er hurtigst muligt at skille sig af med en leder med en problematisk sag. Hvis Herlufsholms bestyrelse vil ride stormen af og ikke mindst beholde de kongelige børn som elever, skulle der handles øjeblikkeligt. Om ikke andet, så for effektens skyld.

Således er spørgsmålet i disse år, om der rundt omkring reageres på grund af fornyet moralsk bevidsthed eller af ren og skær frygt for den generelle fordømmelse, og jo hurtigere hovederne ruller, desto mere hælder man til at tro det sidste.

Når Kenneth Reinicke taler om ”redefinering” blandt mænd, længes man derfor efter at vide mere om, hvorvidt denne handler om en reel overvejelse angående egen opførsel, eller om vi snarere befinder os i en så dominerende offer-krænkelsestækning, at selv den, der stort set aldrig har lagt en hånd forkert, er blevet bange for sin egen skygge.

Under alle omstændigheder er en kostskole på to dage blevet vendt på hovedet, og er det godt eller skidt, at det i dag kan gå så hurtigt?

Midt i vor tids følelsesfulde relation mellem Metoo-kræfter og evigt sultne medier er der ingen af os, der ved det. Men noget føles ubehageligt.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.