Sognepræst: Derfor inviterer vi til drop in-dåb

Invitationen til drop ind-dåb er på ingen måde et forsøg på at gøre noget dyrebart billigt. Det er et forsøg på at give det, der tit kaldes Guds gavmildhed, et udtryk, der favner menneskers liv i dag, skriver sognepræst bag nyt initiativ

Sognepræst: Derfor inviterer vi til drop in-dåb

Hvad gør man, hvis man bare gerne vil døbes fordi?

Fordi hvad? Skal man stilles til ”regnskab” eller til en slags eksamen i, hvad man tror? Om man tror nok? Eller om man tror på den ”rigtige” måde?

En gennem mange år autoritær forvaltning af kristen tro i kirken har gjort tærsklen til dåb ganske høj. Det er den tærskel, vi gerne vil sænke med vores invitation til at komme forbi kirken og blive døbt. Vi kalder det drop in-dåb.

Tro på Gud, tro på Kristus med ønske om at blive døbt, er ikke en ”kors-slutning”, der sker på et øjeblik. Det er formentlig mange års overvejelser, vi med drop in-dåb møder med en antiautoritær invitation til at lægge vejen forbi en kirke og gå igennem et ritual, der i sig har en autoritet båret af erfaring og livsmod. Derfor er dåb aldrig en eksamen, og stor festivitas er derfor heller ikke påkrævet.

Invitation til dåb er blandt andet sendt via Facebook-opslag. Og det er simpelthen en stor glæde at opleve, hvor alvorligt og eftertænksomt mange har reageret. Og kommentartrådene viser, at mennesker, der ved om nogen i deres nærhed, der ikke er døbt, nu bruger opslaget til at spørge, om ikke det er nu, dåben kan finde sted.

Det er bevægende at opleve, at familier i konflikter så smertelige, at familien ikke kan samles til barnedåb, ser invitationen til drop in-dåb som henvendt til dem, hvorfor de takker ja, og hvor invitationen så kommer til at virke som sjælesorg. Og det har været en kilde til glæde at få mails fra flere ældre, der spørger, om de må komme og blive døbt, selvom de ikke bor på Vesterbro.

Der har også været negative toner. Toner båret af mistro og mistillid. Men forbløffende nok mest fra mennesker, der udtrykker, at de ikke tror på Gud og ikke er medlemmer af folkekirken. De udtrykker misbilligelse og bruger ord som ”discount” og ”jagt på succes”.

Men invitationen til drop in-dåb er på ingen måde et forsøg på at gøre noget dyrebart billigt. Det er et forsøg på at give det, der tit kaldes Guds nåde, Guds gavmildhed, et udtryk, der favner menneskers liv i dag.

Mette Gramstrup er sognepræst i Kristkirken, Vesterbro Sogn.