Sognepræst: Lad os i folkekirken afholde os fra at udskamme ikke-vaccinerede

Som kristne må vi afvise et menneskesyn, der gør ikke-vaccinerede til farlige at omgås, mener sognepræst Anja Worsøe Reiff

I stedet for at udskamme folk, der har en anden holdning, bør vi inden for folkekirken praktisere at passe på hinanden, mener Anja Worsøe Reiff.
I stedet for at udskamme folk, der har en anden holdning, bør vi inden for folkekirken praktisere at passe på hinanden, mener Anja Worsøe Reiff. Foto: Katrine Becher Damkjær/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix.

Efter Kristeligt Dagblads meget ensidige artikel om sognepræst og vaccinemodstander Therese Strand Kudajewski kaster sognepræst Kaj Bollmann mere vand på samme mølle med en kommentar den 7. januar – og det bliver det ikke kønnere af. Bollmann udtrykker sin bekymring for kirkegængerne i Svanninge Sogn, hvor Therese Strand Kudajewski er sognepræst. Hans bekymring går på, at sognepræsten ikke er vaccineret, hvorfor sognebørnene, ifølge Bollmann, bør tilbydes samtaler med en anden præst. Ja, han går så vidt som til at lufte tanken om, hvorvidt hun burde fritages for tjeneste.

Heldigvis behøver ingen af os at være bekymrede for kirkegængerne i Svanninge eller andre sogne, hvor præsten eller andet personale har valgt at sige nej tak til de frivillige vacciner. Det er jo velkendt, at vaccinerne først og fremmest beskytter mod sygdom hos den vaccinerede.

Dette blev helt klart tydeligt med virolog Allan Randrup Thomsens udtalelse på TV 2 den 27. december, hvor han lettere brødebetynget sagde, at ”eksperterne ikke fik kommunikeret klart nok ud, at vaccinerne primært var rettet mod at forhindre alvorlig sygdom hos den enkelte og ikke i så høj grad mod smitte”. Måske er Bollmann ikke bekendt med dette, og det kan da også være svært at finde ud af, hvad der er op og ned i corona-informationsjunglen.

Jeg tænker, at folkekirken kunne tage den snart forslidte frase om at ”passe på hinanden” og udvide den en smule. Kunne vi dog inden for folkekirken afholde os fra at udskamme mennesker, der udtrykker en holdning, som ikke er flertallets? Ikke mindst når det handler om vacciner. Hvis vi for alvor skal passe på hinanden, så må vi som kristne afvise et undergravende menneskesyn, der italesætter ikke-vaccinerede som farlige at omgås og skaber falske grupperinger blandt mennesker. Og frem for alt huske på, hvilken velsignelse det er, at Gud kalder os alle sammen ad vidt forskellige veje.

Allervigtigst er det, at mennesker med ledelsesansvar i folkekirken ikke falder i samme grøft som Kaj Bollmann. Og det gør de heldigvis ikke i Fyens Stift.

En kontorchef betegner en samtale med Therese Strand Kudajewski som en ”hjælpsom samtale om reglerne for embedsmænd”. Det afholder dog ikke Kristeligt Dagblad fra at svælge i ord som ”dekorum” og ”tjenstlig samtale”, hvilket på trættende vis blot demonstrerer, at dette medie har samme ukristelige trang til drama som alle de andre. En trang, der heldigvis ikke deles af Fyens Stift. Som stiftskontorchefen afsluttende siger til avisen: ”Vi passer godt på vores præster.” Og skulle vi så passe på hinanden?

Anja Worsøe Reiff er sognepræst i Tjæreby og Alsønderup Sogne.