Sognepræst om Inger Støjberg: Skrøbeligt og vilkårligt, når et parti inkarneres af én enkelt person

Inger Støjberg er måske nok rundet af den jyske muld. Alligevel skal hun overholde loven, skriver Jesper Bacher, der har hørt et portrætinterview med politikeren på P1

Der foreligger ikke noget partiprogram, men Inger Støjberg er ifølge meningsmålingerne alt nok for 10 procent af vælgerne.
Der foreligger ikke noget partiprogram, men Inger Støjberg er ifølge meningsmålingerne alt nok for 10 procent af vælgerne. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Det var Bertel Haarder, som for nyligt besværede sig over Inger Støjbergs ”jyderi”. Københavneri er jo et velkendt begreb, men jyderiet skulle være københavneri med omvendt fortegn og dog udtryk for samme fænomen, hvor man dyrker og fremhæver en landsdel på bekostning af en anden. Jeg har nu altid betragtet forskellene mellem mine landsmænd under humorens fortegn. Vel er der visse forskelle fra egn til egn, men så er de heller ikke større, og de sætter kun kolorit på et ganske homogent land. Eller sådan burde det være, for forskellene kan tales op og forstørres.

Jeg skal sent glemme den københavnske SF-borgmester, som plæderede for, at alle med fast bopæl i Københavns Kommune og uanset graden af integration skulle have stemmeret til kommunalvalget i hovedstaden og satte trumf på sit argument ved at udtale: ”En ung studerende, der er flyttet fra Jylland til København får også stemmeret fra dag ét”. Ifølge borgmesteren var en ung jyde i København altså at sammenligne med en nytilkommet udlænding, som måske ikke engang mestrede det danske sprog.