Sognepræst om religionsneutrale stempler: Hvad bliver det næste? Korset i Dannebrog?

Verdsligheden æder sig mere og mere ind på os, skriver sognepræst efter et påbud fra kirkeministeriet om ikke at anvende kristne symboler på attester til folk, der ikke er medlemmer af folkekirken

Poul Joachim Stender opfordrer andre til at følge trop og finde andre mindre åbenlyse kristne symboler til attesterne.
Poul Joachim Stender opfordrer andre til at følge trop og finde andre mindre åbenlyse kristne symboler til attesterne. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix.

Den 24. maj modtog vi præster følgende meddelelse fra kirkeministeriet: ”Alle pastorater skal have et religionsneutralt embedsstempel. Dette stempel skal som udgangspunkt kun anvendes på personattester til borgere, der ikke er medlem af folkekirken. Cirkulæret træder i kraft den 15. juni 2023.”

Hvad mener ministeriet med vendingen ”som udgangspunkt”? Jeg har stemplet mine attester gennem 40 år med et græsk kors. Nu skal jeg have et religionsneutralt stempel til attester til folk, der ikke er medlemmer af folkekirken. Verdsligheden æder sig mere og mere ind på os. Slår man vendingen ”som udgangspunkt” op i retskrivningsordbogen skal det forstås som en tur, der indledes fra et bestemt sted. Vendingen indikerer bevægelse. Der er altså fuld gang i en proces, en tur, hvor civilregistreringen skal fjernes fra folkekirken. Eller hvor verdsligheden har sejret ud fra et synspunkt om, at vi kan tåle reklamer, men ikke religiøse symboler.

Sådan et cirkulære om religionsneutrale stempler må være skabt af Fanden, hvis han ellers kan skabe noget. Ministerialbogsførerne i folkekirken er embedsmænd og skal rette sig efter ministeriets cirkulærer. Men man kan gøre det på mange måder. Mit græske kors bliver et pænt lille skib med sejl. Mange ved nemlig ikke, at skibet er et symbol for kirken og kristendommen. Og hvis kirkeministeriet så brokker sig over, at jeg sætter et skib på mit stempel, vil jeg næste gang sætte en påfugl på stemplet. Stort set ingen er klar over, at påfuglen er symbol på Jesu opstandelse. Og går den ikke, bliver det tredje gang en due, symbolet på Helligånden. Og går den heller ikke, så en pelikan, der også er et kristent symbol, og så videre. Og sådan vil jeg fortsætte.

Det er yderst nemt at omgå det religionsneutrale stempel, hvad alle præster og kordegne burde gøre. Det tilsyneladende harmløse cirkulære er skræmmende som en glubsk ulv. Man tænker på Jesusordene: ”Tag jer i agt for de falske profeter, der kommer til jer i fåreklæder, men indeni er glubske ulve.”

Hvornår ryger korset i Dannebrog? Det kan støde ikke-troende. Hvornår ryger helligdagene? Hvornår ryger Folketingets åbning med en gudstjeneste? Hvornår skal regenten ikke længere være medlem af folkekirken? Hvornår må konfirmanderne ikke længere undervises i skolernes undervisningstid? Hvornår må man ikke mere bære et kors om halsen i det offentlige rum?

Det begynder med et embedsstempel og ender ”som udgangspunkt” med, at kristendommen skal være usynlig.

Poul Joachim Stender er sognepræst og forfatter.