Læs den sidste hilsen fra dræbt fransk præst

Sommeren er en tid til at komme til kræfter. Men også til at bede for dem, der har det mest behov, for fred og for en bedre omgang med hinanden, skrev fader Jacques Hamel i sin sommerhilsen, inden han tirsdag morgen blev dræbt, da to jihadister trængte ind i kirken under messen

Her ses Jacques Hamel, som blev offer for terrorangrebet i den franske kirke. Teksten nedenfor er hans sidste prædiken.
Her ses Jacques Hamel, som blev offer for terrorangrebet i den franske kirke. Teksten nedenfor er hans sidste prædiken. Foto: AFP PHOTO.

Foråret var temmelig køligt.

Hvis det har sendt moralen på halv stang, så frygt ikke: Sommeren skal nok komme. Og ferien ligeså.

Ferietid er tid til at lægge vore vanlige aktiviteter til side. Men den er ikke blot en parentes. Ferietid er en tid til at tage den med ro, men også til at lade op, mødes med andre, dele og være sammen.

Der er dem, der lader op på et retræte eller på pilgrimsvandring. Andre genlæser evangeliet – alene eller sammen med andre – som udsagn, der kan bruges i livet den dag i dag. Atte andre lader op med skabelsens store bog og beundrer landskaberne, som er så anderlunde og så pragtfulde, der løfter os op og taler til os om Gud. Lad os da formå i hine øjeblikke at forstå invitationen fra Gud til at øve omhu for denne verden og skabe en varmere, mere menneskelig og mere næstekærlig verden dér, hvor vi bor og lever.

Sommertid er også tid til at mødes med familie og venner: Tiden er inde til at tage sig tid til at opleve noget sammen. Det er tid til at være opmærksom over for andre, hvem de end måtte være. Det er tid til at være fælles om noget og dele ud af vort venskab og vor glæde. Det er tid til at være der for vore børn og vise dem, hvor meget de betyder for os.

Det er tillige tid til bøn og til opmærksomhed på det, der sker i verden netop nu. Lad os da bede for dem, der har det mest behov, for fred og for en bedre omgang med hinanden. Endnu er det barmhjertighedens år. Lad os da i hjertet være opmærksomme på alt det, som er smukt, og på alle dem, som risikerer at føle sig lidt mere ensomme.

Lad ferietiden være en tid, som lader os opleve venskabets og restitueringens glæde til fulde. Således vil vi stå rustet til at fortsætte fremad sammen ved feriens slutning.

God ferie til alle!

Fader Jacques

Fader Jacques Hamel var præst ved den katolske kirke i Saint-Etienne-du-Rouvray i Normandiet, Frankrig

Oversat af Sara Høyrup