Spanien sætter barberblade i grænsehegn for at stoppe immigranter

Det spanske indenrigsministerium er i færd med at installere pigtråd med barberblade i grænsehegn, trods en storm af protester fra opposition, ngoer og befolkning

De spanske enklaver Ceuta og Melilla har i mange år været afskåret fra det afrikanske kontinent med pigtrådshegn. Nu monterer de spanske myndigheder barberblade i toppen af hegnene for at holde de afrikanske flygtninge ude. –
De spanske enklaver Ceuta og Melilla har i mange år været afskåret fra det afrikanske kontinent med pigtrådshegn. Nu monterer de spanske myndigheder barberblade i toppen af hegnene for at holde de afrikanske flygtninge ude. –. Foto: José Luis Roca/AFP/.

Det nyeste middel i kampen mod immigranter fra Afrika hedder barberblade. Det spanske indenrigsministerium er trods en storm af protester fra opposition, ngoer og befolkning i færd med at installere pigtråd med barberblade i grænsehegnet omkring de to spanske enklaver Ceuta og Melilla.

Knivene eller bladene, der lægges som en krone på toppen af det næsten 10 meter høje hegn, skal skræmme immigranter fra at gøre forsøget. Gør de det alligevel, kan det få alvorlige konsekvenser i form af dybe snitsår på hænder, fødder og i ansigtet.

LÆS OGSÅ: Sydeuropa: Flygtningeproblem skal tages alvorligt

Erfaringerne er allerede gjort. I 2005 efter en række stormløb på hegnene, hvor det var lykkedes flere hundrede afrikanske immigranter at komme ind i Ceuta og Melilla besluttede den daværende socialistiske regering at installere pigtråden med barberblade. Men året efter blev den pillet ned igen, fordi immigranterne blev ved med at forsøge at klatre over hegnet og blev revet til blods i forsøget.

Trods de dårlige erfaringer har regeringen hentet den knivskarpe pigtråd frem igen.

Gid vi ikke havde været nødt til at tage disse midler i brug. Men vi er nødt til at opfylde vores forpligtelse til at forhindre de illegale immigranter i at komme ind i EU, siger den spanske amtmand i Melilla, Abdelmalik El Markani, til nyhedsbureauet EFE.

LÆS OGSÅ: Livredderne på kanten af Europa

Fra stort set alle andre sider bliver barberbladene kritiseret. Det går stik imod al form for etik og moral. Staten har ret til at beskytte sig, men ikke ved at udsætte andres liv for fare, mener talsmanden for ngoen SOS Racisme, Lluc Sánchez.

Ifølge formanden for Amnesty International i Spanien, Esteban Beltrán, er det et tilbageskridt for immigrationspolitikken. Der tages mere hensyn til EUs sikkerhedspolitik end til beskyttelsen af immigranternes menneskerettigheder, skriver han på netavisen publico.es.

For den spanske ombudsmand er ligeledes på netavisen publico.es. barberbladene det rene barbari. Forsøgene på at få et bedre liv vil ikke ophøre, uanset hvor høje man bygger pigtrådshegnene, mener Sole-dad Becerril, der har sendt sin kritik videre til den borgerlige regering.

De to oppositionspartier, socialdemokraterne og venstresocialisterne IU, har indklaget den spanske regering for EU-Kommissionen.

Barberbladene i grænsehegnene er et tydeligt eksempel på Fort Europas sande ansigt, som europaparlamentarikeren fra IU Willy Meyer udtrykker det over for nyhedsbureauet EFE.

Selv politikere fra det konservative regeringsparti kritiserer midlet.

Vi bør forstærke sikkerheden, men ikke på en måde, der gør skade på de mennesker, der kommer her for at søge efter en bedre verden, siger den konservative senator for Melilla, Carmen Dueñas, til dagbladet El País.

DE POLITIFOLK, der har til opgave at bevogte grænsen til Marokko, er også imod:

Vi ønsker ikke at se flere immigranter hænge blødende i pigtråden. Vi er udsat for unødvendig stress over at se mennesker dø af grunde, der kunne undgås, skriver foreningen af civilgardister i en kommentar i El País.

På de sociale medier er de fleste imod, og en modstander har på hjemmesiden change.org foreløbig indsamlet 40.000 protester til regeringen:

Skal vi så også til at lægge miner ud for at sænke immigrantbådene? Vi snakker ikke om dyr, men om mennesker, der søger en ny start.

Dem, der kommer med 500.000 euro i lommen, modtager vi med åbne arme og giver statsborgerskab. Dem, der kommer med fem euro, modtager vi med barberblade.

Men der er også enkelte tilhængere: Der er ingen, der tvinger dem til at kravle over hegnet. De kan bare lade være.