Spansk regering beskyldes for at bøje sig for katolsk kirke

Den spanske regering vil genindføre religionsfaget, tilbageskridt mener kritikere. Arkivfoto: kors over tavlen i et spansk klasselokale.
Den spanske regering vil genindføre religionsfaget, tilbageskridt mener kritikere. Arkivfoto: kors over tavlen i et spansk klasselokale. Foto: CESAR MANSO Denmark.

Regeringen vil føre os tilbage til nationalkatolicismen ligesom under Franco-diktaturet!.

Cayo Lara, lederen af det rød-grønne venstrefløjsparti Izquierda Unida, lagde ikke fingrene imellem, da han skulle beskrive den borgerlige regerings nye lovforslag om at opgradere religion i skolerne, så faget igen kommer til at tælle med i årskaraktererne og dermed får indflydelse på, om eleven kan få adgang til et af de efterhånden sjældne statslegater.

Endnu er det kun et lovforslag, men med det konservative partis absolutte flertal i begge parlamentets kamre vil det givetvis blive vedtaget, så det kan træde i kraft fra skoleåret 2014/2015.

Mens den katolske lejr med kirkens ledelse i spidsen stort set er ene om at forsvare initiativet, hagler kritikken ned over den kommende lov, der for syvende gang i nyere demokratisk tid laver om på skoleskemaet.

Faget religion bliver som en katekismus, klassetimerne bliver prædikener, og vores børn vil ikke længere være elever, men får, skriver journalisten Javier Gallego på sin blog.

De tre største fagforeninger, der organiserer lærerne, CSIF, CCOO og UGT, mener, at regeringen har vendt det døve øre til hele skolesektorens indvendinger, og at loven derfor får et kort liv.

Ogsp sammenslutningen af elevforeninger, Canae, mener, at regeringen har kørt sit eget løb, og beklager, at vi får endnu en skadelig, partipolitisk skolereform.

Selv foreningen af Katolske Skoler har taget køligt imod loven, fordi der ikke har været nogen dialog.

Ifølge en meningsmåling i Spaniens største (og socialistiske) dagblad, El País, er 70 procent af befolkningen imod, at religion får samme status som andre fag, mens kun 27 procent er for loven.

LÆS OGSÅ: Religionsundervisning er så vigtig, at alle skal have det

Deriblandt kommentatoren Antonio Vero, der på sin blog skriver:

Religion er på skemaet i de fleste europæiske lande, hvorfor så ikke også Spanien. At sige at loven er et skridt tilbage, er simpelthen løgn.

Men socialistpartiet PSOE står fast på, at loven er som at vende tilbage til fortiden.

Når vi kommer til magten igen, laver vi loven radikalt om, bebuder partiets nummer to, Elena Valenciano.

Hun mener, at den borgerlige regering har bøjet sig for den katolske kirkes krav.

Men det afviser undervisningsminister Ignacio Wert:

Ingen tvinges til at have religion. Det er udelukkende forældrenes afgørelse, sagde han til den konservative og katolske avis ABC med hentydning til, at det fortsat er muligt at vælge mellem religion og faget sociale og kulturelle værdier fra første til sjette klasse og etik fra syvende til tiende klasse.

Indlæggene og kommentarerne har fået de sociale medier til at gløde, flest imod, men også enkelte for. For eksempel Lucía, der skriver, at løsningen er meget nem, lad dog være med at melde jeres børn til religion.

Også de to katolske forældreforeninger, Cofapa og Concapa, forsvarer loven, som de mener er et skridt mod frihed i undervisningen og højere kvalitet i skolen, som vil føre til mindre frafald, fordi lovreformen indfører flere stopprøver.

Ifølge den katolske kirkes ledelse har faget religion mistet elever de senere år. I dag har kun godt og vel halvdelen af eleverne religion i folkeskolen, et fald på 20 procent i forhold til midt i 1990erne.

Formanden for organisationen Det Sekulære Europa er ikke i tvivl om, hvorfor den borgerlige regering nu vil opgradere faget:

Det er et forsøg på at standse blødningen, som Fernando Delgado udtrykker det i avisen El País.