Spar ikke på hjælpen til verdens fattigste

Regeringens nedskæring på udviklingsbistanden vil få alvorlige konsekvenser for mange mennesker i verdens udviklingslande, skriver generalsekretæren i Mission Afrika

"Hvor vi er imod generelle nedskæringer på udviklingsbistanden, ser vi positivt på regeringens ønske om at satse mere på Afrika. Vi bemærker blandt andet, at regeringen forventes at opprioritere indsatsen i Mali med knap en milliard kroner over en treårig periode," skriver Peter Fischer-Nielsen.
"Hvor vi er imod generelle nedskæringer på udviklingsbistanden, ser vi positivt på regeringens ønske om at satse mere på Afrika. Vi bemærker blandt andet, at regeringen forventes at opprioritere indsatsen i Mali med knap en milliard kroner over en treårig periode," skriver Peter Fischer-Nielsen. . Foto: AFP PHOTO/FEDERICO SCOPPA.

Som hos mange andre organisationer, der arbejder i verdens udviklingslande, har nyheden om de kommende nedskæringer på udviklingsbistanden også skabt undren og bekymring hos os i Mission Afrika.

Vi finder skridtet meget besynderligt i en tid, hvor der er stor politisk og folkelig enighed om, at det er en vigtig og nødvendig opgave for Danmark at hjælpe mennesker i deres nærområder, og hvor behovet for denne hjælp forekommer større end nogensinde.

Endnu er det uvist, præcist hvilken betydning nedskæringerne får for vores arbejde, men vi frygter, dels at adgangen til Danida-midler bliver vanskeligere, dels at presset på private givere og fonde bliver større, da flere organisationer nu skal ud og finde alternative finansieringsmuligheder.

Derfor er det også vores store ønske, at regeringen og dens støttepartier vil besinde sig og finde andre steder at spare end netop på verdens fattigste og de lande, som har behov for udviklingshjælp.

Hvor vi er imod generelle nedskæringer på udviklingsbistanden, ser vi positivt på regeringens ønske om at satse mere på Afrika. Vi bemærker blandt andet, at regeringen forventes at opprioritere indsatsen i Mali med knap en milliard kroner over en treårig periode.

Netop Mali har Mission Afrika et godt og velfungerende arbejde i, og vi har i flere omgange været med til at kanalisere midler fra Danida ind i nødhjælps- og udviklingsaktiviteter i landet.

Men det er ikke bare vores samarbejdspartnere i Mali, der har haft glæde af Danida-støtte gennem årene. To andre aktuelle eksempler fra Mission Afrikas arbejde er ebolabekæmpelse i Sierra Leone og hjælp til nigerianske flygtninge fra Boko Haram i Nordcameroun. Her har midler fra Danida været af uvurderlig betydning, og sammen med lokale kirker har de gjort os i stand til at yde en vigtig indsats.

Vi har en række nye projekter i støbeskeen, som kun kan realiseres med midler fra Danida. Det drejer sig blandt andet om genopbygning af sundhedsarbejde i Den Centralafrikanske Republik og videreudvikling af landbrugsaktiviteter i Mali og Cameroun. Aktiviteter, som i høj grad afspejler ønsket om at hjælpe i nærområderne.

Vi appellerer endnu en gang til regeringen om at ændre kurs på dette område. Sker det ikke, vil det få alvorlige konsekvenser for mange mennesker i verdens udviklingslande. Hvad der i en dansk finanslov kan virke som en uskyldig justering af decimaler, kan i Afrika blive et spørgsmål om liv og død.

Peter Fischer-Nielsen er generalsekretær i Mission Afrika