Spørgsmålet som splitter tyskerne: Hører islam til i Tyskland?

76 procent af tyskerne støtter ifølge meningsmåling ministers udtalelser om, at islam ikke hører til i Tyskland. Kansler Angela Merkel indrømmer fejl i flygtningepolitikken, men understreger, at islam med tiden er blevet en del af Tyskland

Ifølge Angela Merkel er ordene ”Vi klarer det” (på tysk: Wir schaffen das), som hun udtalte under flygtningekrisen i 2015 en vigtig årsag til, at Tyskland ”i dag er spaltet og polariseret”.
Ifølge Angela Merkel er ordene ”Vi klarer det” (på tysk: Wir schaffen das), som hun udtalte under flygtningekrisen i 2015 en vigtig årsag til, at Tyskland ”i dag er spaltet og polariseret”. Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau Scanpix.

DEN TYSKE REGERINGS flygtningepolitik har splittet befolkningen. Det indrømmede landets kansler Angela Merkel under den regeringserklæring, hun fremlagde onsdag i det tyske parlament.

Ifølge Angela Merkel er ordene ”Vi klarer det” (på tysk: Wir schaffen das), som hun udtalte under flygtningekrisen i 2015 en vigtig årsag til, at Tyskland ”i dag er spaltet og polariseret”.

Kanslerens tale vækker særlig interesse, fordi den kommer på et tidspunkt, hvor landets nye indenrigs- og hjemstavnsminister, Horst Seehofer, fra det kristeligt-sociale CSU har sat en ny islamdebat i gang.

Til avisen Bild sagde Horst Seehofer i sidste uge: ”Islam hører ikke til i Tyskland.”

Ifølge en meningsmåling offentliggjort i avisen Die Welt støtter op mod 76 procent af tyskerne ministerens udtalelser.

I sin regeringserklæring understregede Merkel blandt andet, at tyrkere, der var kommet til Tyskland som gæstearbejdere, har bidraget til Tysklands velstand.

”De fleste muslimer afviser ekstremisme og vold. Og selvom Tysklands historie uden tvivl er kristeligt og jødisk præget, så er det da tydeligt, at deres religion, islam, med tiden også er blevet del af Tyskland,” sagde kansleren ifølge den tyske tv-station ZDF.

Hun afsluttede sin tale med ordene:

”Tyskland, det er os alle.”

Ifølge politisk reporter ved nyhedsportalen t-online.de Jonas Schaible henviser kansleren hermed til den alvorlige konflikt, der er internt i regeringen.

”Merkel talte i sin regeringserklæring ikke først og fremmest til tyskerne eller parlamentet, men derimod til CSU,” vurderer han.

Det er ingen hemmelighed, at adskillige politikere i CSU har samme holdning som Horst Seehofer. For eksempel udtaler tidligere trafikminister Alexander Dobrindt til avisen Die Zeit, at islam – uanset i hvilken form – ikke hører til i Tyskland, og Manfred Weber, der er CSU-politiker i EU-Parlamentet, siger til magasinet Focus, at islam slet ikke hører til i Europa.

MANGE CSU-MEDLEMMER støtter disse holdninger i de sociale medier på internettet, og nogle sætter endda lighedstegn mellem islam og burka.

Debatten om islams plads i det tyske samfund er flere gange blusset op lige siden 2010, hvor daværende forbundspræsident Christian Wulff fra CDU betegnede religionen som hørende til i Tyskland.

Tysklands nuværende forbundspræsident har samme holdning som sin forgænger:

”Islam hører efterhånden også til i Tyskland. Det er et budskab, vi ikke må tage afsked med,” siger forbundspræsident Frank-Walter Steinmeier til aviserne fra forlagsgruppen Rhein-Main.

Debatten handler i stigende grad også om, hvorvidt islam er et tabubelagt tema i Tyskland

Alexander Dobrindt mener for eksempel, at mange politikere skyr temaet, fordi de er bange for at blive betegnet som højrenationale, og fordi de ikke ønsker at bevæge sig ud af den hyggelige og varme politiske midte af tysk politik.

”Dette er en debat, der skal føres. Mundkurven splitter vores land,” siger han til Die Zeit.

Det samme mener Maria Fiedler, der er journalist ved avisen Tagesspiegel.

”Det højrenationale parti AfD skal ikke have lov til at beskæftige sig med bestemte problemer alene. Vanskeligheder som for eksempel indvandring er noget, som alle partier bør gøre til et tema. Man går ikke AfD’s ærinde ved at føre heftige og spændende debatter om problemerne, men derimod hvis man tier om dem,” skriver hun i Tagesspiegel.

Maria Fiedler er kun en ud af flere politiske kommentatorer, der advarer imod at lægge en dæmper på islamdebatten. Adskillige journalister opfordrer nu politikerne til at tale mere om, hvilken form islam bør have i Tyskland.

”For så vidt venter der store opgaver på hjemstavnsminister Seehofer. Mon forbundskansleren, der har sin egen måde at kvæle debatter på, før de er begyndt, forstår dette? Angela Merkel forsøger at bremse sin indenrigsminister med meget generelle udtalelser om, at muslimer og dermed også deres religion, islam, hører til i Tyskland, men det virker ikke fremmende på debatten om, hvilken islam vi ønsker her,” skriver for eksempel Michael Hanfeld, der er debatjournalist i en kommentar i avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.