Stegt flæsk med persillesovs

Selvom danskerne selv for nylig som nationalret har valgt noget så gammeldags som stegt flæsk med persillesovs, så har den ene restaurant efter den anden landet over givet helt nyt stof til rosende omtaler i alverdens kogebøger, skriver Leif Hjernøe

Selvom danskerne for nylig valgte den gammeldags ret stegt flæsk med persillesovs som nationalret, er det danske køkken ikke længere så gammeldags.
Selvom danskerne for nylig valgte den gammeldags ret stegt flæsk med persillesovs som nationalret, er det danske køkken ikke længere så gammeldags. . Foto: KRABBE LARS/Polfoto.

ENGANG VAR medisterpølse, leverpostej, rødgrød med fløde, røde pølser og øllebrød retter, der først og fremmest blev omtalt, når danske spisevaner skulle omtales. Også marinerede sild, spegepølse og frikadeller med rødkål hørte med i det gastronomiske portræt af Danmark.

Sådan er det ikke mere.

I hvert fald ikke, hvis man tirsdag aften på DR K så det timelange afsnit af BBC’s appetitlige madserie fra 2016 med den berømte britiske tv-kok Rick Stein, der som første mål på en kulinarisk rejse rundt i Europa havde valgt København.

Det var 12 år siden, han sidst havde besøgt vores hovedstad. Nu var han tilbage og var allerede på forhånd blevet forberedt på, at der i den forløbne tid var sket en opsigtsvækkende udvikling. Det nye nordiske køkken havde gjort Danmark verdensberømt.

SELVOM DANSKERNE SELV for nylig som nationalret har valgt noget så gammeldags som stegt flæsk med persillesovs, så har den ene restaurant efter den anden landet over givet helt nyt stof til rosende omtaler i alverdens kogebøger.

Rick Steins tv-serier har i mange år været at se på dansk tv. Snart har han været i køkkenet på en husbåd ad franske kanaler, snart har han i bil lagt ruterne over land gennem Italien og Grækenland til Tyrkiet. Også rejser i det nordligste Afrika er det blevet til gennem programmerne.

Med sympatisk stilfærdig begejstring har Rick Stein i samtlige udsendelser som professionel kok forstået at kombinere faglige iagttagelser med registreringer af lokale kulturelle seværdigheder og tilbud af naturoplevelser:

”Det er ikke et job, det er en livsstil.”

Typisk nok er Rick Stein mest betaget af grundholdningen bag det nye nordiske køkkens succes: at opdage, udvikle og holde sig til brugen af lokale råvarer. Det er ikke så meget det raffinerede pillearbejde ved anretningen af alt det nye, der interesserer ham.

UDSENDELSEN HAVDE UNDERVEJS karakter af turistfilm. Seerne fik et skønmaleri af København som en cyklisternes by uden ”stressende højhusbyggeri” fyldt med venlige, imødekommende og hyggelige indbyggere. Ved jorden at blive, det tjener os bedst.

Meget sigende var samtalen med skuespilleren Sofie Gråbøl om tv-serien ”Forbrydelsen” og den dansk-engelske kulturudveksling, der har fundet sted i den anledning. Den neddæmpede danske filmstil blev forklaret med henvisning til Janteloven.

Sådan blev der udsendelsen igennem også ”spist med øjnene” under ophold på Glyptoteket og et andægtigt besøg i Bagsværd Kirke, tegnet af arkitekten Jørn Utzon og opført i årene 1973-1976. Også i det valg kom Rick Steins sans for det klassisk renfærdige til sin ret.

Typisk nok virkede han mere dansk end mange pizza-, spaghetti- og hotdog-spisende danskere, da han hen imod slutningen opfordrede os til at spise mere fisk, især den kødfulde kulmule, og da han til sidst demonstrativt tilberedte en hjemlig udgave af vores nationalret: smørstegt flæsk med persillesovs og kartofler kogt med ”forførende løvstikke”.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.