Prøv avisen
Debat

At dæmonisere islam hjælper ikke

Islam kan bruges voldeligt, men det kan kristendommen også, skriver Dorthe Enger og fremhæver Anders Behring Breiviks fascination af tempelridderne som eksempel på det. Foto: Odd Andersen

Islam kan bruges voldeligt, men det samme gælder for andre religioner, herunder kristendommen. Det skriver forfatter og lektor Dorthe Enger, der opfordrer til, at man ikke kaster med sten, når man selv bor i glashus

JEG MÅ TAGE AFSTAND fra tidligere provst Knud Henning Hansens beskrivelse af mig som apologet for islam og som repræsentant for vestlig benægtelseskultur (Kristeligt Dagblad den 17. januar).

Jeg benægter ikke, at islam kan bruges voldeligt. Jeg siger bare, at det samme gælder for andre religioner, herunder kristendommen. Også kommunismen og maoismen efterlod sig en makaber historie, som Knud Henning Hansen jo også påpeger.

Religioner kan praktiseres på mange forskellige måder og med mange forskellige formål, men at identificere en hel religion eller en ikke religiøs livsanskuelse med dem, der anvender den voldeligt, er ikke i orden. Man skal ydermere være forsigtig med at kaste med sten, når man selv sidder i et glashus med en lang voldelig historie bag sig, der kan forbindes til i dag. Anders Behring Breivik var således fascineret af tempelridderne.

HVAD I ALVERDEN får vi ud af at nedgøre en stor verdensreligion, der praktiseres af mange mennesker på kloden, som lever fredelige liv, hvad enten de er tilhængere af en traditionel islam eller er moderne muslimer, der, som moderne kristne, fortolker de hårdtslående steder i det hellige skrifter mere symbolsk? Ikke andet end at gøre os selv til grin, når vi ser på vores egen historie. Samtidig svigter vi det muslimske medmenneske.

Som jeg pointerede i mit indlæg, bør man se radikaliseret islam, herunder Islamisk Stat, i en politisk, økonomisk og social sammenhæng. Fronterne trækkes op i en globaliseret verden, hvor en præmoderne religiøs identitet og en sekulariseret moderne identitet står over for hinanden.

Gryden koger for tiden. Og det er frygtelige ting, der sker. Radikaliseret religionsudøvelse er en trussel, der retter sig mod ytringsfrihed, trosfrihed, kvinders frihed og menneskeliv. Den skal hverken benægtes eller fortrænges, men bekæmpes i hvert fald ikke ved at blive gjort til en bestemt verdensreligions identitet.

Tværtimod.