Stine Bosse om ny spil-dille: Det er åndssvagt, og det skal vi ikke lade være med at sige

Det virtuelle spil Pokémon Go har indtaget Danmark, og det kan politiet mærke i form af anmeldelser om ulovlig indtrængen på privat grund. Det har fået erhvervskvinden Stine Bosse til at gå ind i en anderledes debat end normalt

Erhvervskvinden Stine Bosse blander sig i debatten om Pokémon Go. For man skal ikke lade være med at sige, at det er "åndssvagt" mener hun.
Erhvervskvinden Stine Bosse blander sig i debatten om Pokémon Go. For man skal ikke lade være med at sige, at det er "åndssvagt" mener hun. . Foto: Linda Henriksen.

Det populære virtuelle spil Pokémon Go er kommet til Danmark, og det ser ud til, at danskerne har taget udfordringen op med at fange de små digitale væsener, som man ser overalt i gadebilledet gennem et særligt filter på sin mobiltelefon.

Spillet giver til gengæld også udfordringer for politiet. Pokémon-jægerne bevæger sig nemlig ind på privat grund, og det får bekymrede borgere, som misforstår spillernes intentioner, til at kontakte politiet.

Søndag aften satte Pokémon-jægere alarmen i gang på en skole i Hvidovre, mens den amerikanske ambassade i København kontaktede politiet angående mistænkelige personer i området. Det viste sig at være Pokémon-spillere. Og endelig skaber spillerne problemer i trafikken, fordi de stopper op, når de opdager en Pokémon, lyder det fra flere politikredse.

Det har fået erhvervskvinden Stine Bosse til at vove pelsen og “lyde gammel”, som man uværgeligt kommer til, når man kritiserer den digitale udvikling.

“Når man ser på, hvad politiet har af andre udfordringer, kan man ikke lade være med at synes, det er åndssvagt. Hold dog op, og find noget andet og måske lidt mere væsentligt at beskæftige dig med end at fise rundt og fange ting, der ikke findes,” siger Stine Bosse.

Hun griner, mens hun siger det. Ikke fordi det er for sjov, men fordi hele idéen om, at man jagter fiktive væsener i andre folks baghaver, simpelthen er komisk.

Pokémonjægere kan give problemer i trafikken, advarer også flere danske politikredse
Pokémonjægere kan give problemer i trafikken, advarer også flere danske politikredse Foto: Jeppe Gustafsson

Og det er det på mindst to niveauer, mener hun.

“Man må gå ud fra, at det er almindelige mennesker med sund fornuft, der render rundt i andre folks haver for at fange noget, der ikke findes. Det er i sig selv grotesk.”

“Og så synes jeg, der er et andet lag. Nemlig, at andre folk bliver bange og tror, at de er ved at få indbrud. Det er jo også mærkeligt og et tegn på, at vi er blevet bange for næsten hvad som helst.”

Stine Bosse ved godt, at hun i denne debat selv bevæger sig i fremmede haver. Både emnemæssigt og aldersmæssigt.

“Jeg kan godt høre mig selv være gammel, når jeg siger det.”

Og skulle andre også mene det, må det være prisen.

“Jeg tror, det er enormt vigtigt, at man taler om det og ikke lader være med at sige, at det er åndsvagt. Man skal forholde sig kritisk til det, tage det op ved middagsbordet og ikke bare lade sig rive med af de her trends."

Gennem et filter på telefonen kan man se de små virtuelle væsener, som er centrale i spillet Pokémon Go.
Gennem et filter på telefonen kan man se de små virtuelle væsener, som er centrale i spillet Pokémon Go. Foto: REUTERS/Sam Mircovich/Illustration

Det er helt centralt for Stine Bosses sidste bekymring, som er mere skræmmende end komisk.

“Jeg savner at se en debat om, hvor nemt vi lader os styre af vores mobiltelefoner, og hvor primitive vi egentlig er, når det kommer til sådan en spil-dille. Vi hopper jo på det. Og tænk hvad man kunne bruge det til.”

“Tænk hvis man var ude i nogle andre ærinder og skulle få folk til at gøre nogle ting, som er grænseoverskridende. Det er simpelthen også uhyggeligt,” siger Stine Bosse.

Er det ikke at tage den et skridt eller flere for langt ud?

Nej. Ikke når et lille spil så let kan få så mange mennesker til at lade sig styre af mobiltelefonen, så kan ellers fredelige og fordragelige mennesker også gøre noget små-kriminelt, mener hun.

“Hvis den slags teknologi kommer i hænderne på nogle, der tænker ekstremt, vil det kunne styre folk på en ubehagelig måde.”