Støjberg vil ikke undersøge, hvor mange flygtninge der tager på sommerferie i Syrien

En avisannonce, der reklamerer med rejser til Syrien fra Billund, har fået Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye til at kritisere integrationsminister Inger Strøjberg (V)

I en dagbladsannonce er der reklame for rejser til Syrien fra Billund for syrere, der er kommet til Europa, men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser at undersøge, hvor mange flygtninge der reelt vender tilbage til hjemlandet.
I en dagbladsannonce er der reklame for rejser til Syrien fra Billund for syrere, der er kommet til Europa, men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) afviser at undersøge, hvor mange flygtninge der reelt vender tilbage til hjemlandet. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

MATTIAS TESFAYE (S) er utilfreds med Inger Støjberg (V). Det er der også andre, der er. Mange synes, at udlændinge- og integrationsministeren er for stejl i asyldebatten. Men for Mattias Tesfaye er det omvendte vistnok tilfældet.

I en kommentar i Berlingske fortæller den socialdemokratiske udlændingeordfører, at han til sin bestyrtelse er blevet præsenteret for en avisannonce, der reklamerer med rejser til Syrien fra Billund – ”Gældende for alle syrere der er kommet til Europa”.

Avisannoncen afslører, at mange flygtninge drog til Europa ”for at etablere en ny tilværelse med deres familie”. Men syriske migranter skal selvfølgelig genbosætte sig i Syrien, ”også selvom landsbyen fortsat er murbrokker”. Så snart det er muligt for syrerne, gælder dette som moralsk ombud eller som etisk forpligtelse. Og det skal de danske myndigheder gøre asylansøgerne krystalklart. Men se til, om det sker:

”Jeg vil vove at påstå, at danske myndigheder generelt møder de nyankomne med den forventning, at de nu skal være i Danmark i resten af livet. Men hvorfor egentlig det?”.

Og her er Tesfaye dybt forundret over Støjberg, der afviser at undersøge, hvor mange flygtninge der vender tilbage, skønt han har en stærk formodning om, at undersøgelsen vil vise, at asyl reelt er ”permanent ophold i en velfærdsstat”.

I en dagbladsannonce er der reklame for rejser til Syrie via Beirut fra Billund for syrere, der er kommet til Europa.
I en dagbladsannonce er der reklame for rejser til Syrie via Beirut fra Billund for syrere, der er kommet til Europa.

Måske er Støjberg blot en papirtiger. Det sidste sagde Tesfaye rigtignok ikke, men ræsonnementet ligger lige for: Integrationsministeren taler meget om stramninger, men er det blot tandløs snak?

For godt 10 år siden besluttede man, at enlige og lesbiske skulle have adgang til fertilitetsbehandling med donorsæd. Når det var tilladt for heteroseksuelle kvinder i parforhold, skulle andre grupper også have lov. Og nu har synspunktet fået et mere spekulativt tilsnit, idet formanden for foreningen Dare Danmark, Mikkel Raahede, argumenterer for, at enlige mænd skal have ret til at blive solofædre ved hjælp af donoræg og rugemødre.

Mikkel Raahede fra Dare Danmark udtaler til Morgenavisen Jyllands- Posten, at hverken køn, seksualitet eller sygdomshistorie må stå i vejen for at få børn, eftersom FN garanterer retten til reproduktion.

Ja, tiden tænker mere i rettigheder end i pligter, og professor i kulturstudier Charlotte Kroløkke konstaterer, at det er en mental dagsorden, man kun vanskeligt kan vriste sig fri af.

Der vil antageligt snart komme krav om, at transkønnede skal kunne få foretaget livmodertransplantation, så også de i den personlige friheds navn kan få børn.

Alt sammen bliver det afstivet af et palisadeværk af love og retskrav. Dermed fører rettighedstænkningen til fatalisme og medløberi: Tingene kan ikke være anderledes, og vi må bøje os og flyde med strømmen.

Men er det en menneskeret at få børn?

Også Kristeligt Dagblad s artikel om boganmeldervirksomhed rejser spørgsmål. For behøver man nogen særlig kompetence som anmelder? Enhver, der læser en bog og bedømmer den efterfølgende, er jo i realiteten anmelder, og på bogblogger.dk kan læsere finde glimrende afsætningsmuligheder for skriftlige tilkendegivelser.

Jane Andersen, der er bloggens bestyrer, udtaler imidlertid til Kristeligt Dagblad: ”Vi anmelder ikke bøger for at kritisere, men for at få flere til at samles om litteraturen.”

Derfor er der på bloggen skamros af stort og småt og af snart sagt hvilken som helst udgivelse, og så er risikoen vel, at læseren risikerer at miste dyre bare stunder på sekundavarer.

Læsning er jo tid, der skal tages fra anden tid. Bogblogger.dk mangler ikke begejstringsstærke anmeldere, men måske nok kritikere, der for alvor kan taksere de litterære præstationer.

For god vilje uden evner, det er bare god vilje uden evner, og det kan litteraturkritikken ikke leve af, hvilket fører os videre til Information s anmelder Erik Skyum-Nielsens uærbødige betragtninger om amatøranmelderiet:

”Omtalerne former sig overvejende som stærkt person- og situationsbunden signalering af holdninger og som en stift opadvendt tommelfinger.”

Ugens debat skrives på skift af tidligere højskoleforstander Jørgen Carlsen og sognepræst og anmelder på Kristeligt Dagblad Kristian Østergaard. En af de to samler hver uge op på ugens vigtigste værdidebatter.